11.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUn vot pentru patru ani: Brașovul trimite duminică în Parlament nouă deputaţi...

Un vot pentru patru ani: Brașovul trimite duminică în Parlament nouă deputaţi şi patru senatori

l La fel ca la alegerile locale, procesul de vot de duminică se va desfăşura în condiţii speciale, impuse de pandemie, pentru reducerea riscului de răspândire a virusului

- Advertisement -

Braşovenii sunt aşteptaţi duminică să îşi aleagă reprezentanţii în Parlamentul României. La urne sunt aşteptaţi, la acest scutin, 517.915 de persoane cu drept de vot înscrise pe listele permanente, dintre care 243.669 sunt în municipiul Brașov. Pentru acestea, în tot judeţul s-au amenajat 457 de secții de votare, dintre care 182 în municipiul Brașov.

Un singur independent, din peste 200 de candidaţi

În urma alegerilor din 6 decembie se vor stabili cei 136 de senatori şi 329 de deputaţi din Parlamentul României. Braşovul va fi reprezentat în Legislativ, în mandatul 2020 – 2024, de . Altfel spus, fiecare deputat reprezintă în Camera inferioară a Parlamentului un număr mediu de 70.000 de cetăţeni, în timp ce fiecare senator va reprezenta în camera superioară, un număr mediu de 160.000 de cetăţeni braşoveni. 15 partide politice şi-au înscris liste de propuneri pentru alegerile de duminică, per total 136 de candidaţi aspirând la un loc în Camera Deputaţilor şi 69 la un loc în Senat. Singurul independent care a adunat semnături suficiente de susţinere şi s-a înscris în cursa pentru Legislativ este Erwin Albu, care va candida pentru Camera Deputaţilor.

- Advertisement -

Cum votăm?

Cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare. Alegătorii se vor prezenta la secţiile de vot cu cartea de identitate în termen de valabilitate. Cei care dețin un act de identitate al cărui termen de valabilitate expiră în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 pot vota în baza acestuia la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie, conform unei clarificări făcute de Biroul Electoral Central, care a emis o interpretare unitară a prevederilor legale în vigoare. Legea spune că alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării.

Vot în condiţii speciale, cu temperatura măsurată la intrarea în secţie

La fel ca la alegerile locale, procesul de vot de duminică se va desfăşura în condiţii speciale, impuse de pandemie, pentru reducerea riscului de răspândire a virusului. La intrarea în secția de vot se va lua temperatura fiecărei persoane, iar alegătorii vor fi îndrumați către „localul de vot, respectiv către ieşirea din sediul secţiei de votare, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia”, după cum prevede o decizie a BEC.  În secțiile de votare se va asigura menținerea unei distanțe fizice de minimum un metru între oameni, iar în sala unde se votează nu trebuie să fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători. Potrivit aceleiași decizii, „alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile”. Pentru identificarea votantului, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”. Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub supravegherea şi la indicaţia acestora. După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

Cum vor vota persoanele aflate în izolare sau carantină

Persoanele aflate în carantină sau în izolare îşi vor putea exprima opţiunea de vor cu condiţia ca până la data votului să transmită Biroului electoral de circumscripţie o cerere scrisă, prin intermediul unui reprezentant, prin care solicită urma mobilă. Conform Deciziei BEC, în completarea demersului, Direcţia de Sănătate Publică va transmite până la data de 5 decembrie 2020, Birourilor electorale de circumscripţie judeţeană/oficiilor electorale, după caz, în scris, prin orice mijloace, lista persoanelor în privinţa cărora s-a instituit izolarea sau carantina, după caz, însoţită de deciziile emise în acest sens. În cazul persoanelor în privinţa cărora a fost confirmată instituirea izolării sau carantinei, Biroul electoral de circumscripţie judeţeană sau oficiile electorale, după caz, imprimă cererile privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale pe care le transmit, împreună cu deciziile emise de DSP, prin intermediul Instituţiei Prefectului până cel mai târziu în data de 6 decembrie 2020, ora 10.00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

Ordinea pe buletinele de vot SENAT

1. Alianţa USR PLUS
2. Ununea Democrată a Maghiarilor din Ro­­­­mânia
3. Partidul Social Democrat
4. Partidul PRO România
5. Partidul Naţional Liberal
6. Partidul Mişcarea Populară
7. Partidul Verde
8. Partidul Ecologist Român
9. Partidul Alianţa Renaşterea Naţională
10. Partidul România Mare
11. Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor
12. Partidul Puterii Umaniste (social-liberal)
13. Partidul Noua Românie
14. Partidul Socialist Român
15. Partidul Naţiunea Română

Ordinea pe buletinele de vot Camera Deputaţilor

1. Alianţa USR PLUS
2. Ununea Democrată a Maghiarilor din România
3. Partidul Social Democrat
4. Partidul PRO România
5. Partidul Naţional Liberal
6. Partidul Mişcarea Populară
7. Partidul Verde
8. Partidul Ecologist Român
9. Partidul Alianţa Renaşterea Naţională
10. Partidul România Mare
11. Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor
12. Partidul Puterii Umaniste (social-liberal)
13. Partidul Noua Românie
14. Partidul Socialist Român
15. Partidul Naţiunea Română
16. Uniunea Culturală a Rutenilor din România
17. Asociaţia Liga Albanezilor din România
18. Uniunea Armenilor din România
19. Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România
20. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
21. Asociaţia Partid Romilor „Pro europa”
22. Uniunea Ucrainienilor din România
23. Uniunea Democrată Turcă din România
24. Asociaţia Macedonenilor din România
25. Uniunea Sârbilor din România
26. Uniunea Elenă din România
27. Comunitatea Rusilor Lipoveni din România
28. Asociţia Italienilor din România – Ro.As.It
29. Forumul Democrat al Germanilor din România
30. Uniunea Polonezilor din România
31. Uniunea Croaţilor din România
32. Albu Erwin-Vlad

Programul votării:

Secțiile de votare se deschid la ora 7.00. La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot.

Alegătorii aflați în situația de mai sus pot vota până cel mult la ora 23.59. Doi membri desemnați din cadrul biroului electoral al secției de votare vor verifica la ora 21.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și vor monitoriza ordinea în care aceștia au acces în localul de vot.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina