5.6 C
Braşov
AcasăStiri Brasov15 ha de pădure salvată: Proiectul drumului Gorița a fost oprit oficial

15 ha de pădure salvată: Proiectul drumului Gorița a fost oprit oficial

l Consiliul Local a aprobat ieri această decizie, în unanimitate, după ce la ședința de vineri consilierii PNL și PSD s-au abținut anulării acestui proiect care presupunea tăierea a 8000 arbori

Proiectul de realizare a drumului forestier Goriţa a fost oprit oficial, după ce Consiliul Local a aprobat această decizie ieri, în unanimitate. Au votat pentru anularea drumului și consilierii liberali, care au explicat abținerea din ședința trecută prin faptul că nu aveau destule informații legate de proiect.

S-a făcut dreptate, spune primarul

Primarul Braşovului, Allen Coliban, a fost desemnat de către Consiliul Local să renegocieze cu AFIR, contractul de finanţare pentru reabilitarea unor drumuri forestiere şi pentru amenajarea drumului Goriţa, în sensul renunţării la investiţia pentru acesta din urmă. „În sfârşit s-a făcut dreptate. Mă refer la parcursul juridic şi la parcursul de oportunitate avut de acest proiect. Proiectul privind drumul Goriţa nu a avut parte de o dezbatere publică reală privind oportunitatea. Consider că singura dezbatere publică reală a avut loc anul trecut, când s-au adunat 15.000 de semnături împotrivă şi a avut loc şi un protest împotrivă. (…) Votul de azi nu face decât să consfinţească faptul că nu avem nevoie de acest drum. Prin votul de azi, voi duce la bun sfârşit discuţiile cu AFIR şi cu instanţa”, a declarat primarul Allen Coliban.
Întrebat dacă nu cumva decizia de suspendare a proiectului ar putea afecta financiar municipiul în relaţia cu AFIR, finanţatorul lui – în contextul în care în baza acestui contract au fost deja făcute mai multe investiţii în reabilitarea unor drumuri forestiere, primarul Coliban nu a dat un răspuns concret. „E prematură să discutăm despre asta şi orice poziţie poate influenţa negocierile. Cu detalii voi veni după negocieri”, a spus Allen Coliban.

Proiect, suspendat în instanță de Tribunalul Brașov

Drumul forestier Gorița, în lungime de 11,003 km, era proiectat să treacă prin păduri încadrate la categoria 1.4 a (păduri parc) și presupunea extragerea a 8000 arbori, având o lățime de 3,5 m (față de 2m, lățimea maximă a drumurilor permise în pădurile încadrate în această categorie, prin Ordinul 766/2018). Împotriva acestui proiect există o petiție semnată 15.000 de oameni, susținută de proteste de stradă, prin care brașovenii cereau stoparea acestui proiect, suspendat în instanță de Tribunalul Brașov în data de 19.12.2019, în urma acțiunii USR și a asociațiilor România Civică și Brașovul Pedalează.
Aproape o mie de braşoveni şi activişti s-au adunat în 4 noiembrie, anul trecut, în faţa Primăriei Braşov şi au pornit într-un marş prin centrul oraşului, pe traseul Str. Republicii – Piaţa Sfatului – Str. George Bariţiu – Parc Andrei Şaguna – Str. Băilor – Piaţa Unirii – şi din nou Primărie.
„În condiţiile în care Primăria a promis şcheienilor studii de torenţi şi soluţii pentru mâlul care inundă zona veche a oraşului la orice ploaie mai serioasă, acest proiect nu face decât să agraveze problemele actuale. 8.000 de arbori. 15 ha de pădure. Adică 500 de camioane sau 23 de stadioane de fotbal“, avertiza asupra pericolului proiectului Gorița, toamna trecută, Allen Coliban, pe atunci senator USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE