23.2 C
Braşov
AcasăNationalUltima încercare: Parlamentarii USR și-au dat demisia, pentru că nu vor pensii...

Ultima încercare: Parlamentarii USR și-au dat demisia, pentru că nu vor pensii speciale

l O condiţie pentru următoarea participare a USR-PLUS la guvernare este abrogarea prevederilor privind pensiile speciale, spune Barna

- Advertisement -

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat ieri că toţi parlamentarii formaţiunii politice pe care o conduce își depun demisiile din funcţie, pentru a nu beneficia de pensii speciale, în ultima zi de mandat. El a precizat că o condiţie pentru participarea la viitoarea guvernare o reprezintă abrogarea prevederilor privind pensiile speciale. „Am decis să ne asumăm că nu doar că nu vom beneficia niciunul dintre noi de pensii speciale din această legislatură, dar în egală măsură este un obiectiv şi o condiţie pentru următoarea guvernare şi pentru următoarea participare a USR-PLUS la guvernare abrogarea prevederilor privind pensiile speciale”, a spus Barna. Dan Barna a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că USR a solicitat timp de patru ani eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Și Ciolacu zice că demisionează

Marcel Ciolacu a anunţat și el că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu benefica de pensie specială. Liderul PSD a precizat că Guvernul Orban a ratat în acest an ocazia să emită o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale, lucru care ar fi făcut să fie economisite câteva miliarde de lei, banii ce ar fi putut fi folosiţi în lupta cu pandemia de coronavirus sau pentru a pregăti şcolile astfel încât să elevii să poată continua procesul educaţional. În replică, premierul Ludovic Orban comentat, spunând: „O minciună mai gogonată, mai rar mi-a fost dat să aud”. Ciolacu a fost unul dintre inițiatorii proiectului de lege din 2015 prin care a fost introdusă pensia specială a parlamentarilor.

PNL solicită un vot în plen

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman solicită dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului PNL care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, spunând că această iniţiativă legislativă este blocată de PSD. „Solicităm tuturor partidelor să susţină solicitarea PNL şi să dăm un vot în comisia de statut şi în plen pentru proiectul de lege care abrogă capitolul XI”, afirmă Roman. Întrebat de ce nu elimină guvernul Orban prin ordonanță de urgență pensiile speciale ale parlamentarilor, Florin Roman a spus că un astfel de act normativ va fi atacat la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului, Renate Weber.

- Advertisement -

Pensiile palamentarilor, între 2.000 și 12.000 de lei

Cuprinse între 2.000 de lei, cea mai mică, și 12.000 de lei, cea mai mare, cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor costă cât 3.268 de pensii medii ale românilor de rând. Reamintim că un fost parlamentar primește o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună pentru patru ani de mandat, în vreme ce un român de rând primește, în medie, 1.373 de lei pe lună după 35 de ani de muncă.

Și pensiile speciale ale primarilor stau la start, păzite de PSD

În lipsa unei ordonanţe de urgenţă care să modifice Codul administrativ al Guvernului Dăncilă, zeci de mii de actuali şi foşti primari şi şefi de consilii judeţene, plus adjuncţii lor, vor avea dreptul, la 1 ianuarie 2021, să ceară pensie specială, arată reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă. Pentru a preîntâmpina această sfidare grosolană la adresa românilor care primesc o pensie proporţional cu cât au contribuit, USR a solicitat marţi urgentarea adoptării proiectului de lege care ar desfiinţa această nouă categorie de pensii speciale. Demersul a fost blocat prin subterfugii de către PSD, mai spune sursa citată. Pensiile speciale pentru primari ar fi trebuit să se acorde, în varianta PSD, încă de la 1 ianuarie 2020, dar USR a reuşit amânarea cu un an a termenului, printr-un amendament depus la legea bugetului de stat pe 2020, lege pentru care şi-a angajat răspunderea Guvernul Orban.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii