-1.4 C
Braşov
AcasăNationalPregătiri: Vaccinul anti COVID va fi gratuit

Pregătiri: Vaccinul anti COVID va fi gratuit

l Vaccinarea nu va fi nici condiționată nici obligatorie, precizează coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat sâmbătă că strategia de vaccinare a României este finalizată. Autoritățile așteaptă aprobarea vaccinului de către autoritățile internaționale și distribuirea acestuia pentru a putea începe imunizarea.
„România face parte dintr-un demers european și reprezintă parte egală a acestui demers, suntem pe picior de egalitate cu toate țările membre UE. Atunci când un vaccin va primi aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentelor începe distribuția simultană în toate țările care au aderat la acel contract unic încheiat de Comisia Europeană”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populaţie

„În momentul de față pot să vă spun că ne aflăm la finalizarea strategiei naționale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie și din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte și din surse sigure, credibile, înainte să decidă acest lucru”, a completat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din România. El a precizat însă că este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populaţie, pentru ca vaccinarea să conducă la încheierea pandemiei. De asemenea, vaccinarea se va face în trei etape: primii vor fi angajaţii din sistemul sanitar, apoi cei instituțiile de asistenţă socială, după care urmează populația generală.

Preţul pentru guvernele ţărilor care doresc vaccinul produs de Moderna

Preţul pentru guvernele ţărilor care doresc vaccinul produs de Moderna va fi între 25 şi 37 de dolari pentru o doză. Costul final e decis în funcţie de volumul comandat. Compania lui Stephane Bancel a trecut a treia fază a studiilor clinice. Cu o eficienţă de 94.5%, vaccinul dezvoltat de compania Moderna a fost al doilea care a depăşit aşteptările. Iar şeful companiei a anunţat că preţul pentru guvernele ţărilor care doresc vaccinul va fi între 25 şi 37 de dolari pentru o doză. Costul final e decis în funcţie de volumul comandat. „Vaccinul nostru costă aproximativ la fel ca un vaccin contra gripei”, a declarat Stephane Bancel, CEO Moderna.

Uniunea Europeană ar putea da undă verde vaccinurilor la mijlocul lui decembrie

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus joi că Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se află „în discuţii zilnice’“ cu instituţia americană omoloagă, FDA, pentru „sincronizarea evaluărilor lor asupra vaccinurilor“ anti-COVID-19, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă. „Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme“, EMA ar putea „să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă începând din a doua jumătate a lui decembrie“, a afirmat şefa executivului UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE