0.8 C
Braşov
AcasăInternationalConvorbire telefonică: Iohannis a vorbit cu Angela Merkel înaintea conferinței liderilor UE

Convorbire telefonică: Iohannis a vorbit cu Angela Merkel înaintea conferinței liderilor UE

l România susține condiționarea fondurilor UE de statul de drept

Președintele Klaus Iohannis a avut ieri o convorbire telefonică cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, la solicitarea acesteia, în pregătirea reuniunii de aseară a Consiliului European, în format videoconferință, care a avut ca temă gestionarea pandemiei de COVID-19, a transmis Administrația Prezidențială. Cancelarul Germaniei a transmis, în debutul convorbirii, condoleanțe pentru victimele incendiului care a avut loc la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și a exprimat speranța că cei răniți se vor recupera într-un timp cât mai scurt.
În contextul reuniunii de aseară a liderilor europeni, Klaus Iohannis a spus că România a susținut de la început „instituirea unei condiționalități privind respectarea principiilor statului de drept în gestionarea bugetului UE”, potrivit unui comunicat emis de Președinție. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 19 noiembrie a.c., o convorbire telefonică cu Cancelarul Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel, la solicitarea acesteia. (…)
În cadrul discuției, au fost abordate evoluțiile din cele două țări și măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19. Președintele României a subliniat faptul că răspândirea virusului la nivelul Uniunii Europene rămâne îngrijorătoare, situație în care coordonarea și cooperarea dintre statele membre trebuie consolidată.
De asemenea, a mai fost discutat subiectul negocierilor privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, precum și Planul european de redresare economică.
Președintele Klaus Iohannis a precizat că România a susținut constant necesitatea finalizării cât mai rapide a acestor negocieri. Din acest motiv, partea română a făcut dovada unei abordări constructive și responsabile, fiind de acord cu propunerile de compromis negociate de Președinția germană a Consiliului UE cu Parlamentul European.
Președintele României a subliniat că țara noastră a susținut de la început instituirea unei condiționalități privind respectarea principiilor statului de drept în gestionarea bugetului Uniunii Europene și, în consecință, susține acordul obținut de Președinția germană pe acest dosar”, arată comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a susţinut miercuri că ţara sa va bloca şi la votul final bugetul multianual al UE, cum a procedat luni alături de Ungaria la un vot preliminar, cele două ţări nefiind de acord cu condiţionalitatea privind statul de drept. În schimb, liderii Parlamentului European spun că nu vor face „nicio concesie” în faţa Ungariei şi Poloniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE