23.2 C
Braşov
AcasăNationalSituație de criză: Vor putea fi organizate alegeri pe 6 decembrie?

Situație de criză: Vor putea fi organizate alegeri pe 6 decembrie?

l Expert în drept constituțional: Intrăm într-un haos și mai mare dacă amânam alegerile

- Advertisement -

Cu orașe în în carantină și trăind cu teama unor rate de infectare cu Covid tot mai mari, cu o bună parte din Diasporă blocată în țări închise complet, mulți se întreabă cum va arăta tabloul alegerilor din 6 decembrie și cât de mare este riscul unui absenteism masiv la urne. G4media a cerut părerea expertului în drept constituțional, Vlad Soare, care atrage atenție că dacă alegerile din decembrie vor fi amânate pentru luna martie România riscă să intre într-un haos și mai mare în ce privește gestionarea pandemiei, deoarece Parlamentul nu va mai putea interveni prin votarea unor legi organice dacă va fi nevoie de restrângerea unor drepturi.

„Nu poți să mă obligi să mă duci la vot, dar măcar trebuie să mă faci să nu-mi fie frică să mă duc“

„Trebuie să înțelegem că singurul moment în care noi putem să influențăm modalitatea în care se exercită puterea- a cărui titulari suntem noi, poporul- este cu ocazia alegerilor sau a unui referendum. Doar atunci. O dată ce am influențat-o la alegeri bine, prost, cu prezența redusă la vot, se bucură de legitimitate”, a declarat pentru G4Media.ro expertul în Drept Constituțional, Vlad Soare.
În opinia sa, ar fi important ca autoritățile să asigure toate condițiile ca fiecare dintre noi să poată vota.
„Nu poți să mă obligi să mă duci la vot, dar măcar trebuie să mă faci să nu-mi fie frică să mă duc la vot. După ce oricum noi, românii, nu prea ieșim la vot și avem o prezență foarte redusă în general, cu atât mai mult e important că în pandemie să mi se ofere condițiile că să mă pot duce la vot.”

- Advertisement -

Cum pot autoritățile să asigure cele mai bune condiții?

Cum pot autoritățile să asigure cele mai bune condiții? Pentru o parte din alegători, cele mai bune condiții ar însemna să nu organizate alegeri în plină pandemie.
În situații de criză, precum cea generată de coronavirus, Constituția oferă posibilitea prelungirii mandatului Parlamentului cu maxim trei luni, ceea ce înseamnă că actualul Parlament ar funcționa doar până în martie și doar cu puteri reduse. Vlad Soare atrage atenția că dacă parlamentarii ar merge la serviciu după ce le expiră mandatul vor fi lipsiți tocmai instrumentele prin care pandemia poate fi ținută sub control: „Restrângerea drepturilor nu se face decât prin lege organică. Intrăm într-un haos și mai mare dacă amânam alegerile ca să protejam populația de virus. În acea perioadă, Parlamentul nu mai poate să intervină, deci pericolul ca răspândirea virusului să scape de sub control este mai mare.”

Românii de peste granițe au votul prin corespondență

Condiții ca să poată vota în siguranță au avut toți românii care locuiesc în afara granițelor. Au putut vota prin corespondență, chiar dacă puțini au ales această variantă de exprimare a opțiunii electorale: în jur de 36.000. Aceasta este varianta pe care expertul în Drept Constituțional Vlad Soare ar fi recomandat-o și în țară ca fiind cea prin care toată lumea ar fi putut ajunge la buletinul de vot:
„Ai deja procedura pentru diaspora. Puteai foarte repede justificând această situație de criză să faci la fel și în țară, măcar la aceste alegeri. Dacă voiau, putea trece în procedură de urgentă, imediat după alegerile locale, dar era nevoie de consens politic. Dacă exista consens politc, era posibil orice. Și dacă să zicem ar fi zis cineva: n-ai voie să modifici legislația electorală cu un an înaintea alegerilor! Dacă exista consens politic cine mai sesiza Curtea Constituțională?”, mai spune Soare.

„Suntem constrânși de legile în vigoare să ținem alegeri în plină pandemie“

Suntem așadar constrânși de legile în vigoare să ținem alegeri în plină pandemie, fie că e vorba de 6 decembrie sau în martie. Chiar dacă se amână alegerile, virusul va fi în continuare parte a vieții noastre și nimeni nu poate garanta că în martie situația sanitară va arăta mai bine decât în decembrie.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii