15.3 C
Braşov
AcasăStiri BrasovS.O.S. canalizarea: Deşeurile pandemiei înfundă pompele stației de epurare a apei

S.O.S. canalizarea: Deşeurile pandemiei înfundă pompele stației de epurare a apei

l Numărul cererilor prin care se solicită desfundarea canalizărilor a crescut cu aproape 11% în anul 2020, față de 2019

- Advertisement -

Numărul cererilor prin care se solicită desfundarea canalizărilor a crescut cu aproape 11% în anul 2020, față de 2019, în toată aria de operare, spun reprezentanţii Companiei Apa Braşov, care au pornit în aceste zile o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la materialele pe care nu ar trebui să le aruncăm miciodată în canalizare.

Deşeurile din canalizări au trecut cu 15%

Repezentanţii Companiei Apa spun că, la Stația de Epurare Brașov, deșeurile reprezentate de șervețele umede, absorbante, bețișoare de urechi și discuri demachiante,și mai nou măști de protecție recoltate în procesul de tratare a apelor uzate au crescut cu aproximativ 15%, de la 696 metri cubi în 2019, la 800 de metri cubi. Estimare a fost făcută pe baza mediei lunare, până la sfârșitul anului 2020. „Pe de altă parte, în acest an, intervențiile colegilor noștri de la stațiile de epurare pentru deblocarea pompelor de ape uzate, curățarea grătarelor și a sitelor din stațiile de epurare s-au înmulțit foarte mult, în condițiile în care aceste operațiuni sunt destul de dificile și se pot face doar manual. Cauzele principale ale acestui fenomen sunt utilizarea din ce în ce mai mare a șervețelelor umede dezinfectate, pe fondul declanșării pandemiei de COVID 19 și obiceiul multor cetățeni de a le arunca la toaletă”, spun reprezentanţii Companiei Apa.

Măștile de protecție nu protejează și pompele

O dată cu pandemie, marea provocare pentru canalizare sunt șervețelele umede și măștile de protecție. Spre deosebire de hârtia igienică obișnuită, care este fabricată din celuloză și se dizolvă rapid în apă, șervețelele umede sau măștile sunt fabricate din fibre textile care nu se dizolvă în apă și sunt extrem de rezistente la rupere. Acestea se adună în conducte și formează împletituri lungi la care aderă păr și alte resturi aflate în canalizare, cum ar fi bețișoarele de urechi sau absorbantele. Aceste conglomerate ajung să înfunde și să distrugă pompele de ape uzate, blocându-se astfel activitatea în stațiile de epurare.

Campanie de informare

- Advertisement -

Campania de informare a brașovenilor este concepută pe mai multe planuri: de la flyere de informare la filme de conștientizare, de la afișe pentru asociațiile de proprietari până la spoturi de educare, de la mașini personalizate până la promovare pe Facebook sau YouTube. „Implicarea cetățenilor este una fără de care nu ne putem desfășura activitatea în condiții optime. De aceea, prin intermediul acestei campanii încercăm să încheiem un parteneriat simplu între noi și oameni: informarea, educarea și conștientizarea populației, vor fi responsabilitățile noastre, iar cetățenii, atâta timp cât știu ce au de făcut, vor proteja apele, sistemul de canalizare și mediul înconjurător. În perioada următoare, site-ul nostru – www.apabrasov.ro va fi încărcat cu informații utile, filme de prezentare, toate cu însemnele campaniei SOS Canalizarea!. Începând cu 1 decembrie, la toate sediile noastre vor fi disponibile afișe pentru scara blocului sau birouri, precum și autocolante speciale pentru toalete. O parte din mașinile noastre vor purta însemnele campaniei, iar la sediul de pe strada Crișana nr. 1-3, va fi amplasat un panou mare de informare. În plus, 40.000 de flyere vor ajunge la toți clienții noștri în luna decembrie 2020”, explică reprezentanțoo Companiei Apa.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina