16.9 C
Braşov
AcasăCititori(P) Organul statului

(P) Organul statului

Autor: Mihai Mohaci, candidat Pro România la Camera Deputaților

- Advertisement -

Am fost și am rămas un om preocupat de protecția consumatorilor. Am fost ani de zile în controale la firme dar arareori am decis să amendez un antreprenor de la prima inspecție.
Am considerat și consider că rolul specialistului angajat de stat este să consilieze antreprenorul / agentul economic astfel încât acesta să ajungă la respectarea legislației și doar dacă, după consiliere, constată rea voință să impună respectarea legii prin coerciție, prin amendă sau închiderea activității.
Cu alte cuvinte, reprezentantul statului trebuie să fie consilier în sprijinul agentului, nu un „organ de control” dătător de dureri dorsale. Am auzit multe plângeri la adresa „organelor de control” și, din păcate, trebuie să admit că erau justificate.
Mult prea mulți inspectori, fie ei fiscali, OPC, DSV, DSP, Direcția Agricolă etc. sau din alte instituții consideră că obiectivul lor este să-și facă „punctajul”, adică să respecte indicatorul de amenzi aplicate și încasate și uită că sunt atât în slujba cetățeanului cât și a agentului economic. Rolul inspectorului, indiferent de instituția din care face parte, este să se asigure că legea este respectată, nu să fie colector de bani la buget.
Rolul inspectorului, conform legii, este și cel de prevenție și educație dar, din păcate, mult prea mulți angajați ai statului uită care este esența muncii lor și se îmbată cu puterea vremelnică dată de slujbă, devenind niște simple organe, ale statului.
Trăim vremuri grele și criza sanitară a dus la o criză economică ce se va acutiza în lunile următoare. Statul trebuie să-ți protejeze cetățenii și să protejeze capitalul autohton iar acest lucru înseamnă și o atitudine constructivă a inspectorilor în relația cu agenții economici. În calitate de parlamentar voi continua să propun acest principiu al reducerii actului de control și al creșterii actului de consiliere, astfel încât agentul economic să ofere produse și servicii mai bune, cu respectarea legii.
Vreau ca 80% din actul de control să fie bazat pe consiliere și acțiunile tematice comune la mai multe instituții să fie făcute doar o dată cu o singură echipă de control. Altfel, la ag. Economic un organ de control intră și altul iese, încât se înnebunește activitatea respectivă de la vânzător până la patron.

Articol comandat de PARTIDUL PRO ROMÂNIA – FILIALA JUDEȚEANĂ BRAȘOV
Cod AEP: 11200008

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina