-5.9 C
Braşov
AcasăInternationalLuptă cu corupția: Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova

Luptă cu corupția: Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova

l Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria țării

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria țării.
Candidata pro-europeană Maia Sandu și-a impus victoria cu 57,75% din voturi, în timp ce Igor Dodon a obținut 42,25%, după numărarea tuturor buletinelor de vot din secțiile de votare. Numărul de alegători care au votat în străinătate în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este un record, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban. În mai multe oraşe din Europa, cetăţeni moldoveni nu au mai putut vota din cauza epuizării numărului de buletine de vot.

A părăsit Washingtonul pentru Moldova

Maia Sandu are 48 de ani, nu este căsătorită, are studii economice și vorbește engleza, rusa și spaniola. Aceasta deține un apartament de două camere în Chișinău și o masină Toyota, cumpărată în anul 2012.
Sandu are trei diplome de studii economice și administrare publică, dintre care una obținută la Harvard. Între 2010 și 2012, a fost consiliera unuia din directorii executivi ai Băncii Mondiale. A ales însă să părăsească Washingtonul, unde câștiga 10.000 de dolari pe lună, și să revină în Moldova. Implicată în politica de peste Prut din 2012, Sandu a mizat în campania electorală pe o platformă anticorupție, promițând scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană.

În 2019, Dodon a reușit să-i invalideze mandatul de premier

Fost ministru al educației între 2012 și 2015, aceasta a introdus camere de supraveghere la examenul de Bacalaureat și a scurtat vacanțele, măsuri care au provocat proteste de stradă. Tot Maia Sandu a cerut procuraturii să verifice dacă actele de studii ale fostului său șef, premierul Chiril Gaburici, sunt autentice. După verificări, s-a constatat că actele sunt false, iar Gaburici și-a dat demisia. Sandu a candidat și la alegerile prezidențiale din 2016, însă a fost învinsă în turul 2 de candidatul pro-rus Igor Dodon, acesta obținând 52,11% din voturi. La 8 iunie 2019 a fost desemnată premier al Republicii Moldova, dar în aceeași zi Curtea Constituțională i-a invalidat numirea ca fiind neconstituțională, declanșând o criză politică peste Prut. Guvernul acesteia a fost demis prin moțiune de cenzură pe 12 noiembrie 2019.

Președintele Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o

Președintele Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului va face o vizită la Chișinău după ce Maia Sandu își va prelua mandatul.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis „felicitări” Maiei Sandu, în limba română, într-un mesaj pe twitter. Ea a mai spus că victoria acesteia în alegerile prezidențiale din Moldova este un semnal clar că oamenii vor combaterea corupției și respectarea statului de drept.
Rusia respectă alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu, candidata care l-a învins pe preşedintele în funcţie Igor Dodon în alegeri, scrie Reuters.
Doar Dodon lasă de înțeles că va contesta alegerea Maiei Sandu la Curtea Constituțională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE