19.7 C
Braşov
AcasăNationalNu a întrunit cvorumul necesar pentru vot: Iniţiativa „Fără penali în funcţii...

Nu a întrunit cvorumul necesar pentru vot: Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” n-a trecut de Senat

Ședința de plen a Senatului nu s-a putut ține ieri din lipsă de cvorum, după ce și-au înregistrat prezența doar 58 dintre senatori. În consecință, nici inițiativa ”Fără penali” nu a putut fi supusă votului, precum nici cererea de reexaminare a președintelui Iohannis privind legea care permite Parlamentului să amâne alegerile. În mod neobișnuit, ședința plenului de ieri a fost convocată în format fizic, făcând imposibilă prezența senatorilor din țară. Până acum, ședințele Senatului s-au ținut online.
Senatorii USR au cerut Comitetului liderilor să accepte votul prin telefon pentru legi în plenul de ieri, pentru ca iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei „Fără penali în funcţii publice” să fie adoptată, a anunţat preşedintele partidului, Dan Barna.

Ipocrizie și jocuri de culise

- Advertisement -

Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a propus colegilor să aştepte până la ora 15.00 pentru a stabili dacă se întruneşte cvorumul necesar desfăşurării şedinţei la care urma să fie dat votul privind iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Ulterior, la ora 15.00 nu a existat cvorumul necesar pentru a desfăşura şedinţa.
Dan Barna a declarat că senatorii USR nu au vrut să participe la acest simulacru de plen al Senatului, unde trebuia să fie votată iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” şi, în cazul în care ar fi fost asigurat cvorumul de prezenţă necesar de 68 de senatori, nu ar fi fost atinse cele 90 de voturi care trebuiau să fie pentru a adopta proiectul.
Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a precizat că toţi parlamentarii PSD au fost prezenţi în sala de plen, în afară de puţini colegi care nu au putut participa din motive medicale. El a mai spus că PNL a lipsit de la şedinţă „probabil pentru a-şi proteja penalii aflaţi pe listele parlamentare”, iar USR şi-a boicotat pur şi simplu propria iniţiativă „Fără penali în funcţii publice”.
La rândul său, senatoarea PNL, Alina Gorghiu, a anunțat că liberalii nu vor participa la plenul Senatului pentru a nu gira intenția PSD a amânare a alegerilor parlamentare, subliniind însă că PNL va intra în sală dacă celelalte partide vor asigura cvorumul de ședință și va vota în favoarea inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice”.
UDMR suține că majoritatea parlamentară a decis, în ultimul moment, să organizeze şedinţa de plen a Camerei superioare cu participare fizică, senatorii Uniunii neavând astfel posibilitatea de a participa la dezbateri, ceea ce „este inacceptabil”.

„Cer tuturor partidelor să vină la acest vot istoric”

Dan Barna a făcut apel la toţi liderii formaţiunilor politice de a trimite senatorii ca să voteze în plenul de ieri iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”. „Cer tuturor partidelor să vină la acest vot istoric”, a adăugat preşedintele USR, precizând că toţi parlamentarii USR vor fi prezenţi la şedinţă, mai puţin de unul singur care nu a putut ajunge la Parlament. Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcţii publice”.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina