-1.1 C
Braşov
Acasă Sanatate Speranțe: Primul vaccin anti-COVID-19 eficient 90%

Speranțe: Primul vaccin anti-COVID-19 eficient 90%

l Pfizer şi BioNTech salută „o mare zi pentru ştiinţă şi omenire”, relatează BBC News

Vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech împotriva COVID-19 este 90% eficient în a preveni infecția cu noul coronavirus la oameni, potrivit SkyNews și Bloomberg.
A treia fază a testelor clinice (testarea eficacității și siguranței la scară largă) făcute de Pfizer a implicat 43.538 de participanți injectați. Aceștia au primit fie două doze de imunizant sau două doze de placebo, 90% dintre participanți fiind protejați de virus în 28 de zile de la injecție.
„Astăzi este o zi măreață pentru știință și umanitate. Primul set de rezultate din Faza a 3-a de testare a vaccinului COVD-19 oferă dovada inițială privind abilitatea vaccinului de a preveni COVID-19”, a spus președintele și directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla. „Cu această veste, suntem cu un pas semnificativ mai aproape de acordarea unei descoperiri atât de necesare oamenilor din întreaga lume pentru a ajuta la încheierea acestei crize globale de sănătate”, a adăugat el.
Rezultatele deschid calea companiilor pentru a obține o autorizație de urgență de la autoritățile americane de reglementare, dacă cercetările suplimentare arată că vaccinul este și sigur.

Vaccinul a fost testat asupra unui număr de 43.500 de oameni în şase ţări

Vaccinul a fost testat asupra unui număr de 43.500 de oameni în şase ţări şi nu au fost raportate probleme de siguranţă. Cele două companii intenţionează să ceară ca vaccinul să fie aprobat de urgenţă până la sfârşitul acestei luni. Un vaccin şi tratamente mai bune sunt considerate cea mai bună cale de scăpare de restricţiile impuse în lume. Aproximativ 12 vaccinuri se află în faza finală a testării, însă acesta este primul vaccin care dă rezultate. Vaccinul foloseşte o abordare experimentală – injectarea unei părţi a codului genetic al virusului – cu scopul de a pune în mişcare sistemul imunitar.
Vaccinarea constă în două doze, administrate la un interval de trei săptămâni. Testele – în StateleUnite, Germania, Brazilia, Argentina, Africa de Sud şi Turcia – arată că vaccinul asigură o protecţie de 90% la şapte zile de la administrarea celei de a doua doze.

Pfizer estimează că poate furniza 50 de milioane de doze până la sfârşitul acestui an

Pfizer estimează că poate furniza 50 de milioane de doze până la sfârşitul acestui an şi aproximativ 1,3 miliarde de doze până la sfârşitul lui 2021. Însă compania se confruntă cu o provocare logistică, în contextul în care este necesar ca vaccinul să fie depozitat la o temperatură de sub minus 80 de grade Celsius. De asemenea, nu se ştie cât timp durează imunizarea. Unul dintre fondatorii BioNTech, profesorul Ugur Sahin, cataloghează aceste rezultate drept o ”cotitură”. Regatul Unit a comandat deja 30 de milioane de doze din acest vaccin.

Este și un semnal bun pentru alte vaccinuri experimentale

Deși unele întrebări rămân, mesajul important este că Pfizer și BioNTech sunt pe drumul de a fi primii producători de vaccin, după semnarea în avans a acordurilor cu guverne de la nivel mondial pentru a livra sute de mii de doze. Este și un semnal bun pentru alte vaccinuri experimentale, în special cel dezvoltat de Moderna, care folosește o tehnologie similară.
Reluarea testării în ultimele faze a unui vaccin de la AstraZeneca și Universitatea din Oxford, pe lângă reînceperea testelor separate ale companiei Johnson & Johnson mai oferă niște speranță în plus.
Potențialele tratamente au întâmpinat obstacole, compania Eli Lilly stopând momentan înscrierea într-un studiu cu terapia ce folosește anticorpi.
Producătorii farmaceutici au promis să mențină rigorile științifice în căutarea unei modalități de a rezolva criza coronavirusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

169 de noi cazuri COVID la Brașov, 8134 în țară

169 de noi cazuri COVID au fost raportate în ultimele 24 de ore în județul Brașov, unde rata de transmitere a coronavirusului a scăzut...

Rata de infectare cu COVID-19 în Brașov s-a mai domolit: sub 9, în municipiul Brașov, 6,44 de cazuri la mia de locuitori în județ

Rata de infectare cu COVID-19 în Brașov s-a mai domolit un pic. În județ, rata de transmitere a scăzut la 6,44 de cazuri la...

Olimpia CSU Brașov, start perfect în LNBF

În prima etapă a LNBF, Olimpia CSU Brașov s-a impus, vineri seara, la Sfântu Gheorghe, în meciul cu KSE Târgu Secuiesc, scor 77-66. ''A...

Volei. Divizia 1 (m). CSU Brașov, învinsă clar de Unirea Dej / Duminică, meci de totul sau nimic cu UV Timișoara

Voleibaliștii de la CSU Brașov au pierdut primul meci din turneul 3 al Diviziei A1. În primul meci al turneului de la Brașov, Unirea...

COMENTARII RECENTE