22.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPrimarul face ordine la Poliţia Locală

Primarul face ordine la Poliţia Locală

Autor: Mihaela PARGHEL

- Advertisement -

l Un respectabil poliţist pensionar îl va consilia pe Allen Coliban pentru a reforma Poliția Locală
l Radu Dascălu a condus serviciile de investigaţii criminalistice la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov şi Inspectoratul de Poliţiei al Judeţului Sibiu

Primarul Brașovului vrea să reformeze Poliția Locală, pentru a eficientiza activitatea și resursele. Pentru a face ca la carte acest proces de reorganizare, Allen Coliban a apelat la serviciile unui consilier, unul dintre cei mai respectabili polițiști brașoveni, cu o experiență de peste 25 de ani. Este vorba despre colonelul în rezervă Radu Dascălu,  evaluator-șef în cadrul RENAR, organismul național de acreditare, fost șef al serviciului de criminalistică a Inspectoratului de Poliţie al Județului Brașov și a celui din Sibiu. Evaluarea urmează să fie finalizată în maximum două săptămâni, urmând ca apoi să fie prezentate Consiliului Local și primarului câteva scenarii de lucru, cu o nouă organigramă și un nou regulament de funcționare. După decizia Consiliului Local, va urma o perioadă de evaluare a personalului, reconfigurare efectivă a activității și monitorizare.

Radu Dascălu vine la cabinetul primarului

- Advertisement -

Primarul Allen Coliban spune că Poliția Locală este una dintre primele instituții din subordinea Municipalității spre care și-a îndreptat atenția în vederea eficientizării activității. „Poliția Locală este prima instituție către care ne-am îndreptat atenția, mai ales că ea are atribuții importante în această perioadă de pandemie dar și din alte puncte de vedere, al protecţiei mediului sau al disciplinei în construcții, de exemplu. Pentru această parte, am ales un bun profesionist, care are peste 23 de ani de experiență în Poliție și multe competențe manageriale demonstrate deja”, a spus primarul. Allen Coliban a anunţat că în următoarele două săptămâni, împreună cu Radu Dascălu, se va ocupa de planificarea strategiei de eficientizare a Poliţiei Locale Braşov. „Procesul va începe cu un sistem de evaluare a angajaților și al procedurilor interne și se va finaliza cu o reorganizare a acestei instituții”, a afirmat Allen Coliban.

Primele constatări: suprapunerea competenţelor şi utilizarea „nu prea eficientă” a resurselor

Radu Dascălu spune că a acceptat propunerea de a-l consilia pe primarul Coliban în chestiuni care ţin de reformarea Poliţiei Locale ca pe o provocare. „Am acceptat această provocare, funcție din care să încercăm să eficientizăm activitatea Poliției Locale. (…) Am început de scurt timp o evaluare a Poliției Locale, am avut discuții cu Poliția națională și alte structuri, acolo unde sunt competențe comune sau asociate”, a spus Radu Dascălu. El a prezentat şi câteva prime constatări în baza cărora va pune la punct un plan de reorganizare pentru Poliţia Locală. După o primă evaluare, fostul polițist susţine că există o „dublare” a competenţelor Poliţiei Locale, pe unele zone de acţiune, cu cele ale poliției naționale sau Jandarmeriei, astfel că pentru eficientizarea activităţii şi a utilizării resurselor ar trebui evitate aceste suprapuneri. „În ceea ce priveşte Protecția mediului – există un compartiment la Direcţia Arhitect-șef, la Agenţia pentru Protecţia Mediului un alt compartiment, la Garda de Mediu un compartiment, la Poliţia Locală un compartiment. Va trebui să vedem fiecare ce competenţe și atribuții are pe acest domeniu”, a mai explicat Radu Dascălu. O altă problemă costatată este legată de „utilizarea nu foarte eficientă a resurselor umane: poliția naţională are 5 secții, poliţia locală o structură similară – deci 10 sedii cu personal de permanență, cu minim patru persoane. Trebuie să găsim o formulă ca acești oameni să fie în stradă, nu în sediu”, spune consilierul primarului.

Reorganizare pe criterii de competenţă

În contextul celor constatate până acum, atât consilierul primarului, cât şi edilul spun că se impune o reorganizare a Poliţiei Locale, pe criterii de performanţă, astfel încât acolo unde atribuțiile pot fi îndeplinite de structurile altor instituții, cele ale Poliţiei Locale să fie diminuate sau desființate. Iar un exemplu clar în acest sens este cel al „mascaţilor” din Poliţia Locală, care au aceleaşi atribuţii ca structurile de intervenţii rapide ale Poliţiei Naţionale şi Jandarmeriei. În schimb, vor fi întărite structurile de control în domeniul disciplinei în construcţii şi în domeniul protecţiei mediului.
„Partea de disciplină în construcţii este asigurată, în prezent, doar de şase poliţişti locali, ori Braşovul este un şantier destul de mare. Ar trebui stabilită o strategie cu arhitectul şef pentru ca verificările să fie făcute mai mult şi mai bine. De asemenea, se impun mai multe verificări pe protecţia mediului”, a mai declarat Radu Dascălu. În urma acestei analize, urmează o consultare cu partenerii de la Poliţia naţională, jandarmerie şi alte instituţii cu atribuţii apropiate, iar primarul va veni cu propunerea unei noi organigrame pentru Poliţia Locală. De asemenea, tot la recomandarea consilierului său, primarul va propune Consiliului Local un nou regulament pentru Poliţia Locală şi un set de criterii de performanţă pentru angajaţi. „În aproximativ două săptămâni voi veni, pe baza informaţiilor strânse, cu două scenarii de lucru pentru reorganizarea Poliţiei Locale”, a promis Radu Dascălu.

Radu Dascălu va ,,dona“ salariul unor proiecte sociale

Radu Dascălu a condus serviciile de investigaţii criminalistice, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov şi Inspectoratul de Poliţiei al Judeţului Sibiu. În 2005 el a fost a numit poliţistul anului. Ieri, în prima sa conferinţă de presă, în calitate de consilier al lui Allen Coliban, Radu Dascălu a precizat că va avea, în această funcţie, de la cabinetul primarului, un salariu de „aproximativ 3000 de lei”. Dascălu a subliniat însă că îl va folosi pentru proiectele sociale pe care le susţine. „Aş fi vrut să lucrez pro-bono, dar legal acest lucru nu este posibil”, a precizat Radu Dascălu. Fostul polițist este cunoscut pentru proiectele sociale pe care le-a sprijinit în ultimii ani și pentru implicarea în campanii de ajutorare a unor cazuri sociale.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ