29 C
Braşov
AcasăComunicatePoliția Brașov: Capcanele în traficul rutier!

Poliția Brașov: Capcanele în traficul rutier!

Suntem siguri că mulți dintre conducătorii auto consideră șofatul o adevărată plăcere. Conducerea unei mașini îți dă un sentiment de libertate, de siguranță, și încredere în forțele proprii. Însă, pentru ca această bucurie să nu fie umbrită de vreun eveniment nedorit vă aducem în atenție câteva informații utile care pot ajuta la evitarea ,,capcanelor” în traficul rutier și totodată la ieșirea din situații riscante pentru siguranța deplasării. Astfel, specific sezonului rece, pot fi întâlnite capcane precum:
• Poleiul, cunoscut și sub denumirea de ,,gheață neagră” , care se formează într-o peliculă subțire în zonele cu umbră densă și culoare de curent de aer. Apare de regulă pe drumurile din zona pădurilor, pe poduri, sub poduri, în zone cu viraje și cu diferențe de nivel, unde vântul are un comportament atipic și este deosebit de periculos pentru siguranța traficului rutier.
• Ceața apare cu preponderență dimineața și seara când temperaturile sunt mai scăzute și umiditatea mai mare. Reduce dramatic vizibilitatea și poate trece foarte rapid de la o densitate la care vizibilitatea este de până la 100 metri, la o densitate la care nu poți vedea la 10 metri în față. Fenomenul devine și mai periculos pe timp de noapte.
• Frunzele căzute pe tronsoanele de șosea ce traversează zone împădurite sau cu mulți copaci pe marginea drumului, acoperite cu brumă sau gheață. Acestea în contact cu umezeala formează un covor alunecos ce poate produce derapajul.
• Acvaplanarea, apare în anumite locuri ale drumului ce permit acumularea de apă. Fenomenul este cu atât mai pronunțat cu cât gradul de uzură al pneurilor și viteza de deplasare sunt mai mari.
• Murdăria lăsată pe carosabil de diverse utilaje agricole care ies din câmp (tractoare cu remorci, pluguri, semănători, mașini care transportă gunoaie etc.), și care crează dificultăți pe sectoarele de drum respective. Pericolul este mai mare în condițiile în care conducătorii acestor vehicule nu au experință de conducere în trafic, nu se asigură și ies brusc pe carosabil.
Statisticile accidentelor rutiere înregistrate la nivel național scot în evidență existența unor posibile ,,capcane” și în perioade cu condiții meteo rutiere bune, cum ar fi:
• Căderea din autovehiculele care transportă marfă a unor obiecte sau materiale neasigurate corespunzător (lăzi, lemne, paleți etc).
• Oboseala la volan sau adormirea la volan, la fel de periculoase ca și consumul de alcool (cresc dramatic timpul de reacție).
• Nisipul aruncat pe carosabil în special de vehiculele de tonaj pe sectoarele de drum cu curbe.
• Intrarea pe sensul opus de deplasare a unor autovehicole din diverse motive (pierderea controlului volanului pe fondul vitezei excesive, neatenția în conducere, utilizarea telefonului mobil, defecțiuni tehnice ale autovehicolului etc).
• Rutina, care apare atunci când aproape zilnic conducătorii auto circulă pe un traseu, de regulă spre/de la locul de muncă iar noaptea sau chiar ziua se modifică semnalizarea rutieră.

- Advertisement -

Iată de ce Poliția Brașov recomandă conducătorilor auto:
• Adaptați-vă stilul de conducere la condițiile meteo și la carosabilul pe care rulați. Trebuie să aveți în vedere vizibilitatea mai scăzută, distanțele de frânare și oprire mai lungi datorită aderenței scăzută la carosabil, și faptul că de la o oră la alta condițiile de drum pot fi schimbătoare.
• Păstrați distanța între autovehicule și circulați cu viteză redusă în special în apropierea trecerilor pentru pietoni.
• Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor.
• Anticipați situațiile ce pot genera accidente în trafic și reduceți viteza până la limita care vă asigură o bună vizibilitate și un control deplin al autovehiculului.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE