19.1 C
Braşov
AcasăNationalA treia oară: CCR amână din nou decizia de impozitare a...

A treia oară: CCR amână din nou decizia de impozitare a pensiilor speciale

l Camera Deputaţilor a adoptat, în luna iunie, legea care prevede taxarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei, dar Înalta Curte de Casație și Justiție și Avocatul Poporului au contestat legea la CCR

- Advertisement -

Curtea Constituțională a amânat ieri o decizie privind impozitarea cu 85% a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei pentru data de 8 decembrie. Curtea Constituțională a amânat astfel pentru a treia oară pronunțarea unei decizii asupra sesizărilor privind legea care prevede impozitarea pensiilor speciale. Actul normativ a fost contestat de către Înalta Curte de Casație și Justiție și de către Avocatul Poporului, pe motiv că ar fi vorba despre o dublă impozitare. Sesizările ICCJ și Avocatului Poporului s-au mai aflat de două ori pe masa CCR, fiind amânată o decizie. Printre categoriile care beneficiază de pensii speciale se numără și judecătorii Curții Constituționale.

Instanţa supremă susţine în sesizarea către CCR că legea este neconstituţională

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în luna iunie, legea care prevede taxarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei și cu 10% a celor între 2001 și 7001 lei. Concret, va fi taxată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii. Instanţa supremă susţine în sesizarea către CCR că legea este neconstituţională în ansamblul său, deoarece încalcă dispoziţiile mai multor articole din Constituţie. ICCJ arată în hotărârea de sesizare a CCR că unul dintre cele cinci principii ale fiscalităţii reglementate de Codul fiscal vizează „justeţea impunerii sau echitatea fiscală”, care „asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcţie de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor acestuia”.

Câți beneficiari de pensii speciale sunt în România

La sfârșitul lunii mai, în România beneficiau de pensii de serviciu 9.528 de persoane, în creştere cu 225 faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Deputații au adoptat miercuri, impozitarea pensiilor speciale. Cei mai mulţi dintre cei care primesc pensii de serviciu – 4.088 – sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie. Aceasta este de 19.039 de lei, din care 17.790 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 830 de persoane. Pensia medie era de 5.765 lei, din care 3.307 lei suportaţi de la bugetul de stat. Mai beneficiază de pensii speciale parlamentarii, numărul acestora fiind 791 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.768 de lei (2.760 lei de la bugetul de stat). Potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii, citate de Agerpres, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.426 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 11.345 lei, din care 7.759 lei suportaţi din bugetul de stat. Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 605 persoane, media fiind de 8.147 lei, din care 4.183 de lei cota suportată din bugetul de stat. De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.788 pensionari, pensia medie fiind de 4.679 lei, din care 2.757 lei suportaţi din bugetul de stat.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina