-1.2 C
Braşov
AcasăInternationalCiudățeniile sistemului electoral în SUA. Cum a câștigat Trump președinția, deși...

Ciudățeniile sistemului electoral în SUA. Cum a câștigat Trump președinția, deși a avut 3 milioane de voturi mai puțin decât contracandidatul

Alegerile pentru președinția Statelor Unite care vor avea loc în 3 noiembrie vor fi mult diferite față de scrutinele din anii anteriori, iar câștigătorul alegerilor mai mult ca sigur nu va fi cunoscut în seara de după închiderea urnelor așa cum s-a întâmplat de cele mai multe ori până acum. De ce? Experții se așteaptă la o prezența mai ridicată față de acum patru ani, însă voturile de la distanță în acest an ar putea fi chiar și jumătate din total, iar numărarea lor ar putea dura considerabil mai mult. În plus, bătăliile în justiție și contestarea rezultatelor pe acest tip de vot ar putea împinge deznodământul luptei „Trump vs Biden” tocmai în luna decembrie. Dar trebuie ținut seama și de faptul că sistemul de vot din SUA este în așa fel gândit încât multe voturi nu înseamnă automat și victoria.
Sistemul electoral din Statele Unite ale Americii e diferit față de cele tradiționale din alte state ale lumii unde cel care obține cele mai multe voturi este și câștigătorul. Sistemul electoral din SUA este unul de tip federal, și practic fiecare din cele 51 de state își organizează propriile alegeri, iar fiecare stat îi este alocat un număr de electori care să reprezinte rezultatul votului din acel stat.
Votul este pe principiul „câștigătorul ia tot”, astfel încât dacă într-un stat candidatul X ia chiar și doar cu un vot mai mult decât candidatul Y, atunci candidatul X ia toate voturile de electori alocate acelui stat.
Numărul de electori pentru fiecare stat este dat de suma aleșilor din acel stat pentru Congres. Astfel, fiecare stat are automat doi senatori, indiferent de populație, și un număr de reprezentanți în Camera Reprezentanților care este proporțional cu numărul locuitorilor. În total sunt 538 de electori, iar un candidat pentru a fi declarat câștigător are nevoie de cel puțin 270 de voturi.Nimic în Constituție nu obligă marii electori să voteze într-un fel sau altul

Donald Trump a câștigat deși a avut 3 milioane de voturi mai puțin decât Hillary Clinton

Donald Trump a salutat o victorie „frumoasă și importantă” după ce a învins-o pe Hillary Clinton la prezidențialele din 2016, deși a avut aproape trei milioane de voturi mai puțin decât adversara sa democrată, scrie AFP. Dar, prin atragerea câtorva state esențiale de partea sa, miliardarul republican a depășit lejer cele 270 de voturi ale marilor electori necesare pentru a-i deschide porțile Casei Albe.Într-un context tensionat înaintea alegerilor din 3 noiembrie în care Donald Trump luptă împotriva lui Joe Biden pentru un nou mandat prezidențial, iată mai jos regulile colegiului electoral american, conform hotnwes.ro.

De ce un colegiu electoral?

Sistemul datează de la Constituția din 1787, care fixează regulile alegerilor prezidențiale printr-un sugragiu universal indirect într-un singur tur.

Părinții fondatori au căutat aici un compromis între alegerea președintelui prin vot universal direct și o alegere de către Congres, considerată prea puțin democratică.

Sute de propuneri de amendamente care vizau modificarea sau suprimarea colegiului electoral au fost supuse Congresului de-a lungul anilor, dar niciunul nu a reușit. Dezbaterea a fost reaprinsă după victoria lui Donald Trump.

Cine sunt marii electori?

În total, sunt 538 de electori. În mare majoritate sunt aleși și responsabili locali în partidele lor, dar numele acestora nu apar în buletinele de vot și sunt în majoritate zdrobitoare necunoscuți marelui public.

Fiecare stat are tot atâți electori câți aleși are în Camera Reprezentanților (un număr care depinde de populație) și în Senat (doi, un număr fix pentru fiecare stat).
California are spre exemplu 55 iar 38. Vermont, Alaska, Wyoming și Delaware au doar trei. Constituția lasă la latitudinea statelor federale libere să decidă cum sunt desemnați marii electori. În toate statele, cu excepția a două (Nebraska și Maine departajează proporțional), candidatul la prezidențiale care câștigă majoritatea voturilor câștigă toți marii electori (winner-take-all).

Instituție controversată

În noiembrie 2016, Donald Trump a câștigat 306 mari electori. Votul populat era de partea candidatei Clinton, care a adunat 3 milioane de voturi mai mult ca Trump. Indignați, milioane de americani au semnat o petiție prin care cereau marilor electori republicani să-l blocheze pe Trump. În zadar. Doar doi mari electori au dezertat, iar Trump a primit în final 304 voturi. Tabăra republicană a denunțat o tentativă disperată a militanților democrați care refuzau să accepte înfrângerea.
Situația nu a fost însă inedită. Cinci președinți americani, în total, au pierdut votul popular dar au câștigat alegerile. John Quincy Adams a fost primul, în 1824 împotriva lui Andrew Jackson. Mai recent, alegerile din 2000 au generat o luptă epică în Florida între George W. Bush și democratul Al Gore. Acesta din urmă a câștigat în final aproape 500.000 de voturi în plus în țară, dar republicanul a primit 271 de voturi în colegiul electoral.

Adevăratul vot sau simplă formalitate?

Nimic în Constituție nu obligă marii electori să voteze într-un fel sau altul. Dacă unele state îi obligă să respecte votul popular, „electorii infideli” nu riscau în marea parte, până în această vară, decât o simplă amendă.
Dar, în iulie 2020, Curtea Supremă a stabilit că marii electori „neloiali” pot fi sancționați dacă nu respectă alegerea cetățenilor.
Între 1796 și 2016, au existat 180 de voturi contrare așteptărilor în alegerile prezidențiale. Ele nu au alterat niciodată rezultatul final privind câștigătorul.

Când va avea loc votul?

Marii electori se reunesc în 14 decembrie în statele lor. Legea americană prevede că aceștia „se reunesc și își exprimă votul în prima luni după a doua miercuri din decembrie” pentru a alege președintele și vicepreședintele. În 6 ianuarie 2021, la capătul numărători oficiale a voturilor, Congresul anunță solemn numele președintelui. Dar rezultatul ar trebui să fi fost cunoscut cu mult înainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE