-1.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovSânziana Migia, medic de elită brașovean și păstrător al unei moșteniri...

Sânziana Migia, medic de elită brașovean și păstrător al unei moșteniri culturale, a trecut la cele veșnice

Sânziana Migia, medicul de elită brașovean și păstrătorul moștenirii culturale a familiei de intelectuali și patrioți ardeleni Braniște-Căliman, a trecut la cele veșnice.

Sânziana Ileana Migia s-a născut în 26 iulie, 1927, la Braşov. Părinții săi, Nicolae Căliman, medic, și Valeria Căliman, născută Branişte, au fost nume de referință pentru intelectualitatea românească din Ardeal. Valeria Căliman, jurnalist militant român şi memorialist erudit. licenţiată în filologie  la Universitatea clujeană, a fost profesoară, redactor la „Gazeta Transilvaniei” şi s-a implicat în viaţa comunităţii braşovene. Bunicul Valeriu Branişte a fost publicist şi om politic român, membru de onoare al Academiei Române, redactor la publicaţiile Tribuna (Sibiu), Dreptatea (Timişoara), Drapelul (Lugoj), iar în perioada 1918-1919 a făcut parte din Consiliul Dirigent al Transilvaniei.
Sânziana Migia a dus mai departe dragostea de oameni și de carte, moștenirea culturală a familiei, fiind un deschizător de drumuri în medicina de laborator, dar și un custode al operei mamei și bunicului ei.
Medicul Sânziana Migia a condus laboratorul din Spitalul Județean Brașov, iar nici după ce s-a pensionat nu s-a despărțit de probe, lame și microscop. „Am ajuns la concluzia că noi cei ce am început să lucrăm ca laboranţi, acum mai bine de cincizeci de ani, am fost nişte pionieri. Un pionierat făcut din suflet, un pionierat făcut din conştiinţa faptului că era nevoie de noi, de profesiunea noastră. Atunci, în vremurile de început, toate se făceau manual. Noi ne făceam reactivii, noi ne organizam cum să facem analizele. Aparatura pe care o aveam la acel timp o modificam de câte ori era nevoie pentru fiecare analiză în parte. Munca de laborator era o muncă de echipă, de colectiv. Niciun laborator de pe lumea asta nu poate să aibă rezultate bune decât în urma unei munci în colectiv, o muncă de echipă. Era greu dar aveai satisfacţii deosebite. Astăzi totul este automatizat, controlat de computere. Apeşi pe buton şi analiza este gata. Progresul se simte permanent. Bineînţeles tehnica s-a dezvoltat uimitor, dar contribuţia omului este hotărâtoare, iar provocările sunt din ce în ce mai serioase pentru că şi bolile au evoluat, iar cerinţele sunt din ce în ce mai stricte. Faptul că şi la ora asta lucrez într-un laborator cred că spune totul“, mărturisea, acum 14 ani, într-un interviu pentru Monitorul Expres, medicul Sânziana Migia.
O intelectuală în adevăratul sens al cuvântului și o mare Doamnă, cum o numesc toți cei care au avut bucuria de o cunoaște și de a sta la ,,povești“ la umbra rafturilor grele de cărți în biblioteca impresionantă din casa familiei Migia, medicul Sânziana Migia a păstrat cu mândrie și noblețe moștenirea familei Braniște-Căliman. Și a sperat până în ultima clipă la o vindecare a neamului încercat de cumpenele vremurilor tulburi. „Am fost crescută de mic copil sub o umbrelă a patriotismului. Şi ceea ce mă face să cred că nu este totul pierdut sunt copiii şi nepoţii mei, care au aceleaşi sentimente. Există mulţi tineri care sub crusta de teribilism specific vârstei au gânduri curate, privesc în perspectiva dezvoltării ţării. Sunt mulţi care pleacă din ţară, este normal, pentru că se poate, îşi fac studiile se specializează şi o parte dintre ei se reîntorc în ţară, ori dacă rămân în străinătate duc mai departe sentimentele de dragoste de ţară şi de patriotism. Poate nu pretutindeni, dar aici în Ardeal se transmit tinerilor mai departe idealurile avute de bunicii şi taţii noştri. Cred că România va trece cu bine şi de încercarea aceasta“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE