21.3 C
Braşov
AcasăNationalCriză: O nouă tranșă de vaccin gripal va ajunge în farmacii la...

Criză: O nouă tranșă de vaccin gripal va ajunge în farmacii la mijlocul lunii noiembrie

l Noi comenzi nu mai pot fi onorate din cauza posibilităților limitate de fabricație

- Advertisement -

Cererea românilor pentru vaccinurile gripale a depășit cu mult previziunile producătorilor. Pe fondul pandemiei de COVID, primele stocuri au fost epuizate rapid în farmacii, iar următoarele vaccinuri vor fi livrate la jumătatea lunii noiembrie, însă noi comenzi nu mai pot fi onorate, din cauza posibilităților limitate de fabricație, a precizat Colegiul Farmaciștilor din România, răspunzând întrebărilor G4Media.ro. Marți, 27 octombrie, furnizorii raportau stocuri totale de sub 134.000 de doze de vaccinuri gripale la nivelul întregii țări. Pe piața din România sunt comercializate trei vaccinuri gripale: Fluenz Tetra de la AstraZeneca, sub formă de spray nazal, pentru copiii între 1 și 18 ani, Influvac Tetra de la Mylan, supensie injectabilă, pentru copii peste 3 ani, adolescenți și adulți și Vaxigrip Tetra de la Sanofi, suspensie injectabilă, care se administrează tuturor categoriilor de vârstă, începând cu copiii peste 6 luni. „Toate aceste vaccinuri au început să fie disponibile în farmacii începând cu 15 septembrie, cantitatea distribuită epuizându-se însă extrem de repede”, a precizat Colegiul Farmaciștilor din România pentru G4Media.ro.

Sfat: „Să avem răbdare“

Întrebat ce îi sfătuiește, în aceste condiții, pe cei care nu sunt din categoriile incluse în campania de vaccinare a Ministerul Sănătății și care doresc să se vaccineze antigripal, având în vedere și îndemnurile medicilor în acest sens, în contextul pandemiei de COVID-19, Medicul Gindrovel Dumitra a declarat: „Perioada optimă de vaccinare este până la 15 decembrie. Aceasta ar fi perioada ideală, însă nu este târziu nici până la finalul lunii decembrie. Să avem răbdare, iar autoritățile să facă tot posibilul să aducă un număr cât mai mare de doze din cele 3 milioane pentru categoriile vulnerabile. Este foarte bine să se vaccineze cât mai multe persoane, iar situația de acum ar trebui să ne fie învățătură de minte și Institutul Cantacuzino trebuie să înceapă producția de vaccin gripal cât mai repede.”

- Advertisement -

1.100.000 doze de vaccin va fi distribuită de Ministerul Sănătății

Până acum, Ministerul Sănătății a anunțat distribuirea a 900.000 de doze de vaccin gripal către direcțiile de sănătate publică. Următoarea tranșă de 1.100.000 doze de vaccin gripal urmează să fie distribuită în prima parte a lunii noiembrie, potrivit unui anunț al ministerului din 19 octombrie. Autoritățile au anunțat că în total au fost achiziţionate 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut. Conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, până în 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc.
Răspunzând întrebărilor G4Media.ro, Colegiul Far­ma­ciștilor din România a precizat că nu deține date privind cantitatea totală de doze care va intra în farmacii în acest sezon, pentru că sunt aspecte de natură comercială, dar că este de așteptat, în baza declarațiilor din spațiul public, ca aceste cantități să fie superioare celor distribuite în sezonul trecut, ca urmare a importanței vaccinării antigripale, în contextul pandemiei COVID-19.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE