0 C
Braşov
Acasă Sanatate Renunți la micul dejun? Îți faci rău

Renunți la micul dejun? Îți faci rău

l Obiceiul de a sări peste micul dejun nu va avea ca efect pierderea în greutate, dar îți poate provoca probleme de sănătate

Mulţi oameni și-au făcut un obiceu de a renunța la micul dejun, fie din lipsă de timp, fie pentru că își închipuie că așa vor slăbi. Însă renunțarea la micul dejun nu va avea ca efect pierderea în greutate. Mai mult, este un obicei care poate provoca şi probleme de sănătate. Micul dejun este o masă esenţială a zilei. Iată câteva motive importante pentru a lua micul dejun.

Slăbești mai eficient dacă mănânci dimineața

Contrar părerii multor persoane neavizate, renunțarea la micul dejun nu ajută la slăbit, dimpotrivă. Poți slăbi mai eficient doar dacă mănânci dimineața. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bath, Anglia, a demonstrat că micul dejun ne ajută să ardem mai eficient carbohidrații în timp ce facem sport. În plus, dacă mănânci micul dejun înainte sau după un scurt antrenament, alimentele pe care le consumi vor fi digerate mai repede. Un alt studiu, publicat în „Jurnalul internaţional de obezitate“, de exemplu, relevă că femeile supraponderale care consumă ouă la micul dejun, ca parte dintr-un regim alimentar de slăbit, pierd cu 65% mai multe kilograme şi cu 34% mai multă grăsime abdominală, comparativ cu cele care-şi încep ziua ronţăind un covrig.

Micul dejun ajută memoria

Memoria pe termen scurt va fi semnificativ îmbunătățită dacă mănânci dimineața. Studiile realizate pe adolescenți au arătat că tinerii care iau micul dejun pot să rețină mai ușor informațiile, lucru esențial când merg la cursuri sau la examene. De altfel, mai multe cercetări medicale sugerează că elevii care obișnuiesc să mănânce în fiecare dimineață un mic dejun echilibrat și sănătos au rezultate mai bune la învățătură. Studiile efectuate au demonstrat beneficiile cognitive ale micului dejun, inclusiv rezultate mai bune la teste, o memorie mai bună şi chiar o prezenţă mai activă la ore.
Fenomenul a fost observat în cazul copiilor, dar și la adolescenți. Este lesne de înțeles, pentru că un elev înfometat este lipsit de energia de care are nevoie pentru a se concentra la ore și astfel îi va fi mult mai greu să fie atent și să înțeleagă informațiile.

Scade riscul de ateroscleroză

Pe termen lung, renunțarea la micul dejun poate avea efecte grave asupra sănătății. Medicii au observat că persoanele care nu mănâncă dimineața au un risc de peste 2 ori mai mare să facă ateroscleroză. Această boală înseamnă îngroșarea arterelor, fenomen care poate duce la complicații serioase, inclusiv la un atac de cord sau accident vascular cerebral. Studiul a fost realizat pe 4.000 de persoane, care au declarat că dimineața nu consumă mai mult de 5% din necesarul zilnic de calorii. Riscul de ateroscleroză nu este produs direct de evitarea primei mese a zilei, ci indirect, de alte obiceiuri proaste pe care le au mulți dintre cei care nu mănâncă dimineața. Este vorba în special de fumatul la prima oră a dimineții, ritual la care mulți recurg „pentru a amăgi foamea”.

Masa de dimineață, scut în faţa diabetului zaharat

Micul dejun poate reduce riscul de boli de inimă şi diabet. Un studiu publicat în jurnalul „Circulation“ care a urmărit mai mult de 25.000 de bărbaţi timp de 16 ani a arătat că aceia care nu obişnuiau să mănânce la micul dejun aveau un risc cu 30% mai mare de a dezvolta boli coronariene. Alte studii au arătat că micul dejun poate proteja în faţa diabetului zaharat de tip 2.

Mai multă energie peste zi

Micul dejun îți oferă energia de care ai nevoie pentru a începe o nouă zi. Organismul tău consumă peste noapte toată energia pe care a primit-o la cină, de aceea are mare nevoie de o nouă doză de „carburant”. Dacă vei sări peste micul dejun vei avea toată ziua o senzație de oboseală și îți va fi foarte greu să duci la îndeplinire tot ce ai de făcut. Nutriționiștii recomandă la micul dejun alimente bogate în proteine, dar și legume sau fructe care conțin fibre. De mare ajutor sunt și carbohidrații cu digestie lentă, pentru că în acest fel nu ți se va face foame prea repede și vei evita tentația „ciugulitului” de gustări între mese.

Mai puțin stres

Știm cu toții că uneori, când ne este foarte foame, devenim agitați și nervoși. Este o reacție firească a organismului. Studiile au arătat că persoanele care sar peste micul dejun au un nivel ridicat de cortizol în sânge, care este un hormon provocat de stres. De asemenea, cei care nu mănâncă micul dejun au tensiunea mai mare, iar aceste două probleme combinate pot duce, pe termen lung, la afecțiuni cardiace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Marile proiecte ale Brașovului sunt în grafic

l Spitalul regional, extinderea domeniului schiabil şi trenul metropolitan sunt principalele proiecte pentru care se va încerca atragerea de fonduri europene prin planul naţional...

CJ Braşov devine parte în acordul cu BERD pentru realizarea Noului Spital Regional al Braşovului

l Ministrul Fondurilor Europene, Ioan-Marcel Boloş, a făcut o vizită la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov pentru a vedea proiectele de investiţii Ministrul...

Spitalul Militar din Brașov va deveni centru de depozitare pentru vaccinuri anti COVID

Printre viitoarele centre de depozitare ale vaccinurilor anti COVID se află și Spitalul militar „Regina Maria“ din Brașov. Ministerul Apărării Naţionale...

Sprijin: Mai puțină aglomerație la centrul de testare de la Infecțioase

l Primăria pune la dispoziţia Spitalului de Boli Infecţioase un container dotat corespunzător pentru recoltarea testelor COVID, prin care se poate dubla capacitatea acestui...

COMENTARII RECENTE