14.9 C
Braşov
AcasăNationalVremea lui Sâmedru: În ziua Sfântului Dumitru nu ai voie să te...

Vremea lui Sâmedru: În ziua Sfântului Dumitru nu ai voie să te piepteni

l Astăzi este praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, considerat apărătorul oștilor și patronul păstorilor

- Advertisement -

Astăzi este praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, considerat apărătorul oștilor și patronul păstorilor. În credința populară, anul este împărțit în două: vară și iarnă. Dacă Sf. Gheorghe „alungă“ iarna și renaște natura, Sf. Dimitrie desfrunzește codrul și usucă plantele. De Sf. Dumitru căldura intră în pământ și gerul își arată colții. Potrivit altor tradiții, dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă și frumoasă. Dacă luna va fi plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi mari. Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiția, ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia așază un cojoc în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, va fi iarnă aspră. Ziua Sfântului Dumitru era, pe vremuri, și o zi a soroacelor. Tot de Sfântul Dumitru se tocmeau servitorii pentru diverse treburi și se stricau stânele. Superstițiile interzic pieptănatul în ziua Sf. Dimitrie, iar cine are împrumuturi trebuie să le achite în această zi, ca să poată face alte socoteli noi.

Dimitrie a fost închis în temniță și ucis cu sulița

Despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie se spune că a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităților sale, guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său. Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creștin, lucru care l-a mâniat foarte tare. Drept urmare, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciții, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el. Dimitrie a mărturisit cu îndrăzneală că este creștin și a defăimat închinarea păgânească. Pedeapsa împăratului a fost maximă: Dimitrie a fost închis în temniță și ucis cu sulița.

- Advertisement -

Vindecările din Salonic

Ajungând împărat Sfântul Constantin cel Mare care a dat libertate tuturor creştinilor, s-a făcut o mare biserică din lemn în Salonic, peste moaştele Sfântului Dimitrie, unde alergau mulţi credincioşi orbi, şchiopi, bolnavi de tot felul şi cu rugăciunile sfântului se întorceau sănătoşi la casele lor. Printre aceştia a fost şi un dregător împărătesc anume Leontie, care, venind la biserica Sfântului Dimitrie, s-a făcut îndată sănătos. Drept mulţumită, a început să facă o biserică mare din piatră în locul bisericii mici din lemn, în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Pe când săpau temeliile bisericii au descoperit şi racla cu moaştele Sfântului Dimitrie, din care izvora mir binemirositor cu care se ungeau cei suferinzi şi se vindecau. Biserica făcută de Leontie a fost mărită mai târziu, ajungând cea mai mare şi mai veche biserică din Salonic, care se păstrează și astăzi. Iar mormântul Sfântului Dimitrie se află şi astăzi la catedrala din Salonic.

Peste 6.000 de brașoveni poartă numele Sfântului Dumitru

La Brașov, peste 6.000 de brașoveni poartă numele Sfântului Dumitru. Majoritatea sunt bărbați. 5.600 de domni au prenumele Dumitru sau Dimitrie, Dumitrel, Dumitrache sau Mitică. Sunt și aproape 500 de doamne cu prenumele de Dumitra, Dumitrela, Dumitrița, Demetra sau Dumitrana. Tuturor sărbătoriților zilei, Monitorul Expres le urează „La mulți ani!“.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina