1.9 C
Braşov
AcasăNationalO noapte mai lungă: Duminică trecem la ora de iarnă

O noapte mai lungă: Duminică trecem la ora de iarnă

l Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4.00 va deveni ora 3.00

Deși Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Uniunea Europeană, încă nu s-a luat o decizie oficială. Ministerul Sănătății din România susține această idee, tocmai din cauza efectelor negative pe care această schimbare le produce în corpul uman.
Conform ultimelor informații, statele membre ale UE pot lua oficial această decizie începând cu anul viitor 2021. Inițial, anunțul trebuia să fie făcut până în luna aprilie 2020, dar pandemia a dat toate planurile peste cap. Trecerea la ora de iarnă este momentul în care noaptea devine mai lungă și ziua devine mai scurtă.

Ora de iarnă este, de fapt, ora standard

Multe țări din lume nu au adoptat ora de vară, printre ele numărându-se și Rusia. Motivul invocat este că mulți cetățeni deveneau haotici și bulversați, având probleme cu randamentul la locul de muncă.
Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. În ultimul weekend din lună, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Ceea ce nu știu foarte mulți dintre ei este faptul că anul 2020 ar putea fi ultimul în care se va mai marca trecerea la ora de iarnă, întrucât Comisia Europeană (CE) a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, dar până acum nu există o decizie oficială. Oficialitățile de la noi susțin însă acest demers pe motiv că schimbarea orei poate avea efecte negative asupra organismului uman.

Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare

Compania CFR Călători informează că trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare.
„În noaptea de 24/25 octombrie 2020, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie”, au anunțat reprezentanţii companiei.

Ce spun specialiștii despre schimbarea fusului orar

Specialiștii nu sunt de acord cu schimbarea fusului orar. Cadrele medicale sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Ei susțin că printre cei care resimt cel mai puternic această schimbare se numără atât copiii, cât și vârstnicii. „Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute. Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, un psiholog renumit, conform Impact.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE