0.8 C
Braşov
AcasăEconomicDeocamdată, proiect: Firmele pot plăti eșalonat pe 12 luni datoriile făcute în...

Deocamdată, proiect: Firmele pot plăti eșalonat pe 12 luni datoriile făcute în starea de urgenţă

l Persoanele fizice se încadrează în aceste măsuri doar dacă datorează statului peste 500 de lei

Firmă cu datorii de peste 5.000 de lei, acumulate în perioada stării de urgenţă, pot plăti în rate, în următoarele 12 luni. Persoanele fizice se încadrează în aceste reguli doar dacă datorează statului peste 500 de lei. Asta precede un proiect de ordonanță de urgență, prin care se reglementează eșalonarea la plată, în forma simplificată, a obligațiilor bugetare neachitate în urma crizei Covid-19, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice. Companiile au pierdut 30 de miliarde de euro din cifra de afaceri pe perioada stării de urgenţă şi peste un milion de români au intrat în şomaj tehnic sau normal. Sumele datorate statului pot fi plătite în rate, eșalonat pe o perioadă de până la 12 luni, fără garanții și cu un calendar de rambursare propriu, a mai anunțat ieri duminică Ministerul Finanțelor Publice.
Condiția pentru ca o firmă să poată solicita această facilitate fiscală este să nu aibă datorii fiscale acumulate dinainte de starea de urgență.

Eșalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile

Eșalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexează propunerea de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanții. „Principala preocupare a Guvernului, după sănătatea populației, o reprezintă repornirea economiei și evitarea unei recesiuni prelungite, așa cum s-a întâmplat în 2008. De aceea, preferăm să ne împrumutăm temporar mai mult la bugetul de stat și să sprijinim mediul de afaceri prin menținerea lichidităților financiare și susținerea activității. Toate statele lumii își susțin astăzi economiile naționale, conștientizând că urmează o perioadă de redefinire a business-ului și repoziționare a multinaționalelor la nivel mondial”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Cererile de eșalonare pot fi depuse până în 15 decembrie

Cererile de eșalonare pot fi depuse până în 15 decembrie, inclusiv, pentru toate obligațiile bugetare acumulate începând cu 16 martie până la data depunerii cererii. „Firmele care beneficiază de eșalonarea la plată a debitelor bugetare restante vor avea obligația să achite la zi toate taxele și impozitele care se vor naște și datora după primirea eșalonării. Procedura simplificată va presupune depunerea unei cereri, cu un grafic de eșalonare anexat, cu rate egale sau inegale, în funcție de cum apreciază fiecare contribuabil în parte. O cerință pentru firmele care vor primi eșalonarea pentru 12 luni este să nu se regăsească în vreuna dintre procedurile de insolvență”, mai arată comunicatul Ministerului Finanțelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE