5 C
Braşov
Acasă Stiri Brasov Nuclearelectrica cumpără uzina R de la Feldioara

Nuclearelectrica cumpără uzina R de la Feldioara

Administrația Fondului pentru Mediu a cerut în urmă cu o lună insolvența Companiei Naționale a Uraniului (CNU), solicitând în același timp și desemnarea în calitate de administrator judiciar un consorțiu format din Rovigo SPRL și Trust Insolvency SPRL, potrivit unui document consultat de HotNews.ro. De fapt, Administrația de Mediu s-a introdus ca parte într-un dosar de deschidere a procedurii insolvenței, care se află pe rolul Tribunalului București încă din februarie 2020. Ce s-ar putea întâmpla de acum înainte? Ministrul Economiei Virgil Popescu crede că cei de la mediu se vor răzgândi, deoarece în perioada imediat următoare, uzina Feldioara, cel mai important activ al CNU, va fi achiziționat de Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica este interesată să cumpere de la CNU cel mai important activ, linia de procesare a octoxidului de uraniu de la Compania Națională a Uraniului S.A. – Sucursala Feldioara. De altfel, în martie, acționarii au aprobat declanșarea procedurilor de cumpărare a activelor aferente Sucursalei Feldioara. Tot atunci a fost aprobată și declanșarea inițierii demersurilor în vederea transferului licenței de concesiune a activității de exploatare în perimetrul Tulgheș – Grinties (județul Neamț), încheiată între Agenția Națională de Resurse Minerale și CNU.

Contactat de HotNews.ro, ministrul economiei spune că „în perioada imediat următoare” va fi finalizată achiziționarea uzinei de la Feldioara, din județul Brașov.
Ambele companii, CNU și Nuclearelectrica, sunt de stat, acționar majoritar fiind acum Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Însă, CNU este cea cu probleme financiare.

În mai 2018, Comisia Europeană a inițiat o investigație aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autoritățile române Companiei Naționale a Uraniului sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.
Pe 12 iunie 2017, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a Companiei Naționale a Uraniului SA (CNU). Planul de restructurare prevedea acordarea unui sprijin în valoare de aproximativ 95 de milioane euro pentru CNU, sub formă de granturi, de subvenții, de anulare a unor datorii și de conversie a datoriei în acțiuni. Acest plan succede unui împrumut urgent sub formă de ajutor pentru salvare în valoare de aproximativ 13,3 milioane euro acordat pentru menținerea companiei pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat la 30 septembrie 2016 cu titlu temporar.
Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit unui stat să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în anumite condiții. În special este condiția ca respectiva companie să facă obiectul unui plan de restructurare solid, care să asigure restabilirea viabilității sale pe termen lung. Nu a fost cazul CNU, falimentul fiind inevitabil. Dacă o astfel de companie nu se poate restructura conform cerințelor Comisiei Europene, rămâne doar varianta lichidării. De altfel, Comisia și-a exprimat îndoiala că ajutorul pentru restructurare propus îndeplinește aceste condiții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Simona Halep are coronavirus. „Mă simt bine, vom trece peste asta împreună”

Simona Halep (29 de ani) a anunţat astăzi, printr-un mesaj postat pe reţelele sociale, că a fost infectată cu noul coronavirus. Numărul doi mondial...

162 de cazuri noi de COVID la Brașov, din care 141 retestări. În țară, 5753 de noi cazuri

162 de cazuri noi de COVID au fost înregistrate în ultimele 24 de ore la Brașov, din care 141 sunt retestări pozitive ale unor...

Liga 4 Brașov, etapa a 4-a. Precizia Săcele a câștigat la Codlea și este noul lider

Olimpic Zărnești a câștigat derbiul etapei a 4-a din Liga 4 Brașov, scor 2-0, în deplasare, la Tărlungeni cu ACS Steagu Roșu Brașov. Tot...

Brașoveanul Daniel Isăilă e lider în Emiratele Arabe Unite . Victorie la scor pentru Bani Yas

Antrenorul Daniel Isăilă continuă seria victoriilor cu Bani Yas în Emiratele Arabe Unite. În etapa a 3-a a campionatului, echipa pregătită de...

COMENTARII RECENTE