5.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUn profesor va înființa Muzeul Clopotelor Lumii, în satul Şercaia, lângă Făgăraș

Un profesor va înființa Muzeul Clopotelor Lumii, în satul Şercaia, lângă Făgăraș

Profesorul Ovidiu Oană Pârâu va înfiinţa un muzeu al clopotelor în satul Şercaia. Muzeul Clopotelor Lumii aşa cum va fi denumit, va fi amenajat la Şercaia și este un proiect al Asociaţiei „Proiectul unei Limbi Universale” care a fost lansat oficial joi, 15 octombrie a.c., la Primăria Şercaia. Muzeul este bazat pe colecţia de peste 600 de clopote, clopoţei, zurgălăi şi talăngi a profesorului Ovidiu Oana-Pârâu, fiu al satului şi preşedinte al asociaţiei amintite. Muzeul va avea şi o secție în aer liber, sub genericul „Clopotul – limbaj universal”. Clădirea ce va fi transformată în muzeu aparţine Bisericii Evanghelice şi a funcţionat aici vechea şcoală din Şercaia. Iniţiatorii proiectului estimează că muzeul indoor şi cel în aer liber s-ar putea realiza în următorii trei ani, iar pentru amenajarea lui fiind nevoie de peste 1,8 milioane de euro, bani care ar putea fi accesaţi din fonduri europene. „Înfiinţarea Muzeului Clopotelor Lumii este un demers remarcabil şi unic în spaţiul cultural românesc. Este un proiect important al comunităţii din Şercaia, care nu face altceva decât să diversifice şi mai mult agenda cultural-turistică a judeţului Braşov şi să pună la dispoziţia tuturor celor care ne calcă pragul cât mai multe oportunităţi de a petrece timpul liber în judeţul nostru”, a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Despre istoria clopotelor şi despre un muzeu al acestora, Ovidiu Oană Pârâu a vorbit pentru prima dată făgărăşenilor în Cetatea Făgăraşului, la lansarea cărţii sale ,,Istoria clopotelor de la origini”. Autorul a purtat audienţa într-un periplu istoric, marcând istoria clopotului de la începuturi şi până astăzi. A adunat în volumul său ,,Sufletul, Negura şi Credinţa”, alcătuind cele trei capitol ale cărţii. ,,Sufletul”, o culegere de cca. 1200 de poezii, ghicitori, zicători, strigături şi licenţe poetice despre clopote, clopoţei, tălăngi şi zurgălăi din literatura română şi universală. ,,Negura” descrie apariţia şi diversificarea utilizării clopotelor în toate cele şapte continente şi în toate timpurile. ,,Credinţa” este un album destinat clopotelor celebre din lume şi din România.
Ovidiu Oană Părău spune că un clopot este o rugăciune sculptată în bronz. Colecţia profesorului însumează 600 de piese, care vor fi expuse în muzeul ce se va amenaja la Şercaia. ,,Colecţia este apreciată în cercurile de specialitate ca fiind una dintre cele mai complexe din lume, privind diversitatea şi vechimea pieselor care o compun. Mariana Paula Şova, expert în patromoniul mobil la Ministerul Culturii, consideră această carte ca o enciclopedie a clopotelor. Elaborarea acestei enciclopedii dedicată clopotelor însoţită de o documentaţie impresionantă şi de colecţia valoroasă: clopote, clopoţei, tălăngi şi zurgălăi din ţară şi străinătate, fac ca această lucrare să fie un unicat. În cei 20 de ani de cercetare a reuşit să elaboreze această carte, care este singura istorie mondială a clopotelor şi care redă apariţia clopotului acum cca 20.000 de ani şi evoluţia lor în toate marile culturi ale lumii”, scrie Monitorul de Făgăraș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE