-2 C
Braşov
AcasăNationalPacienții COVID cu simptome ușoare rămân acasă

Pacienții COVID cu simptome ușoare rămân acasă

l De săptămâna viitoare, pacienții considerați cazuri medii şi uşoare de COVID vor fi monitorizați de medicii de familie
l Medicii de familie acceptă cel mult monitorizarea telefonică, dacă este plătită, dar nu și vizite la domiciliul bolnavilor

De săptămâna viitoare, pacienții considerați cazuri medii şi uşoare de COVID, precum și asimptomaticii, rămân să se îngrijească la domiciliu, monitorizaţi de medicii de familie. Ministrul Sănătății a anunțat că acest lucru se va derula în baza unei ordonanţe de urgenţă.

Medicii de familie, 30 de puncte pentru fiecare pacient monitorizat

„Avem în pregătire o ordonanţă de urgenţă pentru cazurile medii şi uşoare de boală, asimptomatice, să rămână la domiciliu, sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti”, a afirmat Nelu Tătaru, citat de Agerpres.
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare, cu Casa de Asigurări de Sănătate pot face monitorizarea prin telemedicină, primind 30 de puncte pentru fiecare pacient monitorizat, sau pot presta servicii medicale la Direcţia de Sănătate Publică pentru anchete epidemiologice sau recoltări.

Ce spun medicii de familie: EXCLUS

Raluca Zoițanu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, a declarat la Digi24 că aceștia oricum țin legătura zilnic cu pacienții cu Covid, dar că este exclusă deplasarea la domiciliul acestora, din cauză că lipsesc echipamentele de protecție necesare. „În prezent monitorizăm prin telefon pacienții aflați în izolare. Nu suntem plătiți în plus pentru această monitorizare, prin Casa de asigurări suntem plătiți doar pentru trei consultații. Nu știm când vom fi plătiți, nu am avut negocieri reale cu Casa. Dacă este vorba doar de monitorizare telefonică, așa cum se întâmplă acum, dar să fie plătită, am transmis Ministerului Sănătății la ce onorarii ne-am gândit. MS menționase 100 de lei, noi am spus 200 pentru monitorizarea timp de două săptămâni. Dar nu e vorba de bani. Medicii de familie fac deja asta pro-bono din martie. Evaluarea la domiciliu, adică să meargă medicii de familie la domiciliu, să vadă pacienții, asta este exclus. Nu sunt echipamente, sunt și foarte scumpe. Mergem cu tramvaiul, cu mașina personală? Infectăm persoanele cu care ne întâlnim în tramvai, autobuz? Apoi există riscul de infectare a medicului care nu va mai putea vedea restul pacienților care nu sunt infectați cu Covid, adică 90% din pacienți”, a declarat Raluca Zoițanu.

Toate spitalele alocă paturi pentru ATI COVID

Pe de altă parte, Nelu Tătaru a spus că toate unitățile medicale trebuie să aloce 10% din paturile de terapie intensivă și 15% din celelalte locuri pentru bolnavii infectați cu coronavirus. El a aprecizat că este vorba despre spitalele de faza a treia, spitalele judeţene şi cele municipale, care nu intră în tratamentul spitalelor COVID, și care trebuie să aloce 10% din paturile de terapie intensivă și 15% dintre celelalte locuri. „Vorbim la nivel de fază 3, spitalele judeţene şi cele municipale, care nu intră în tratamentul pacienților COVID şi care trebuie să îşi pregătească paturi pentru pacienţii COVID. (…) Astăzi s-a discutat şi la nivel naţional despre o rezervă de paturi care pot fi în spitalele de faza trei, judeţene şi municipale. Toate spitalele vor avea o rezervă şi în funcţie de evoluţia din fiecare judeţ, ele vor fi ocupate. (…) Circuitele sunt pentru spitalele pavilionare, având în vedere că spitalele mai noi asigură deja circuite interne”, a afirmat Nelu Tătaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE