0.8 C
Braşov
AcasăNationalMânării la Secretariatul de stat al ,,Revoluționarilor“

Mânării la Secretariatul de stat al ,,Revoluționarilor“

l Corpul de Control al premierului a descoperit la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist că anul trecut s-au mai făcut ,,revoluționari“ cu brevete contrafăcute sau că mulți ,,eroi“ primesc cartele gratuite de metrou în orașe fără metrou

Corpul de control al prim-ministrului a făcut o acțiune de documentare la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989 (SSRML), unde a făcut descoperiti incredibile. De la acordarea gratuită a unor abonamente de metrou, în orașe fără metrou, până la acordarea de certificate de „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite” și la 30 de ani de la Revoluție. Unor revoluționari le-au fost eliberate certificate chiar dacă au fost colaboratori ai Securității. Anul trecut, la 30 de ani de la Revoluție, au fost înmânate brevete unor persoane publice, prin contrafacerea modelului prezidențial. Foarte grav este că nici măcar nu se știe câți „revoluționari” sunt exact, deoarece nu există o bază de date. Se estimează un număr de 17.000, însă nu este sigur, scrie hotnews.ro.

Brevete contrafăcute acordate anul trecut

În anul 2019, SSRML a emis și a înmânat mai multor persoane ce dețin funcții publice, atât din România cât și de peste hotare, BREVETE însoțite de medalii prin care a fost conferit ORDINUL „Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 – 30 ani în democrație”. Deși au formatul și conținutul identic cu al brevetelor prin care a fost conferit Ordinul Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, semnate de Președintele României, brevetele înmânate de SSRML au fost întocmite prin contrafacerea modelului prezidențial și au fost semnate de către șeful SSRML, Laurențiu Florian COCA (secretar de stat în perioada 12.11.2018 – 18.11.2019), cu încălcarea prevederilor legale.

Deși plătită, SSRML nu deține o bază de date

SSRML nu deține o bază de date actualizată a beneficiarilor Legii nr. 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, cu modificările și completările ulterioare, și a drepturilor distribuite acestora, implicit a drepturilor de transport gratuit. În anii 2005 și 2017, SSRML a achiziționat și plătit din fonduri publice, aplicații informatice specializate în gestionarea și actualizarea bazelor de date a beneficiarilor Legii nr. 341/2004, dar acestea nu au fost utilizate. Deși a avut la dispoziție aplicațiile informatice specializate, precum și date și informaţii transmise în baza protocoalelor de colaborare de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (DEPABD) şi Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), acestea nu au fost valorificate. În anii 2018 și 2019, s-a incercat inventarierea certificatelor de revoluționar tipărite, recepționate, distribuite, returnate, anulate sau aflate în stoc și a mătcilor certificatelor de revoluționar eliberate, dar operațiunea a rămas nefinalizată până în prezent. Așa s-a ajuns în anii 2014 – 2016, la tipărirea și plata unui numar de bilete CFR și cartele METROREX mai mare decât numărul total al beneficiarilor înregistrați.
În anul 2016, SSRML a plătit și/sau „distribuit” bilete CFR și cartele METROREX gratuite, sub semnătură, inclusiv către beneficiari decedați.
Deși instanțele de judecată au constatat, pentru foarte multe persoane, calitatea de colaborator sau de lucrător al Securității ca poliție politică, SSRML fiind informat despre aceasta, persoanele respective sunt în continuare beneficiare ale drepturilor prevăzute de Legea nr. 341/2004, SSRML nefinalizând demersurile de anulare a certificatelor și de retragere a titlurilor, pentru multe persoane nefiind nici măcar începute aceste demersuri.

Brevete pe bandă

Lista finală a persoanelor cărora le-au fost eliberate certificatele doveditoare preschimbate, în conformitate cu prevederile art. 9 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 467 bis din 07 iulie 2010, cuprinde o serie de „erori”, respectiv:
● persoane publicate cu alt titlu,
● persoane publicate fără certificat tipărit,
● persoane publicate, deși au fost respinse de CPRD 1989,
● persoane publicate, neavizate de CPRD 1989, nefiind propuse de SSRML pentru acordarea avizului,
● persoane publicate cu date de identificare eronate,
● persoane menționate de două ori în lista finală din Monitorul Oficial,
● persoane cărora, prin decret prezidențial, li se retrăsese titlul.

(Mai multe puteți citi pe hotnews.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE