Vinete cu carne şi smântână
Ingrediente: 600 gr. carne, 4 vinete mari, 6-7 roşii, 2 linguri grăsime, 1 lingură făină, 3-4 cepe, verdeaţă, puţin usturoi, sare, smântână sau iaurt
Mod de preparare: Se poate prepara din carne de pui, viţel, porc sau vacă. Se înăbuşă carnea cu ceapa şi se fierbe pe jumătate. Se scoate carnea pe o farfurie şi se aşaza în aceeaşi cratiţă un rând de roşii curăţate, verdeaţa, vinetele opărite separat (pentru a le scoate gustul amar) şi tăiate bucaţi în lungime, un rând de carne, toate presărate cu făină şi sare şi se alternează carnea şi vinetele până ce se umple cratiţa. Se termină cu un rând de roşii. Deasupra se pune grăsimea şi se dă la fiert, apoi la cuptor, pînă ce scade bine. Se servesc cu o lingură de unt, cu iaurt sau smântână şi zeama de roşii şi verdeaţa adăugate în ultimul moment.