22.4 C
Braşov
AcasăNationalReacție împotriva celor care nu poartă mască: Orban cere să crească ...

Reacție împotriva celor care nu poartă mască: Orban cere să crească numărul poliţiştilor în civil

l Este răspunsul Guvernului la întrebările Avocatului Poporului legate de controalele făcute de polițiștii în civil

- Advertisement -

Premierul Ludovic Orban i-a cerut joi, în şedinţa de Guvern, ministrului de Interne Marcel Vela să ofere „un răspuns potrivit” Avocatului Poporului care i-a solicitat ministrului să precizeze ce bază legală există pentru ca poliţiştii să poată face controale îmbrăcaţi în civil şi să amendeze oamenii care nu respectă măsurile de protecţie sanitară. Premierul a mai solicitat ca Tel Verde să fie operaţionalizat şi popularizat astfel încât controalele să poată fi direcţionate în funcţie de semnalele primite de la cei care au participare civică în semnalarea încălcărilor regulilor de protecţie a sănătăţii. Un procent de 20% dintre poliţişti vor fi îmbrăcaţi în civil şi vor controla persoanele pe care le observă că nu respectă măsurile de protecţie, conform normelor legale în vigoare.

Orban îi dă replica Renatei Weber

Totodată, șeful Executivului i-a cerut lui Vela să crească numărul de poliţişti în civil care fac controale.
„Am văzut că Avocatul Poporului vă întreabă de ce se fac controale de poliţie în civil. Daţi-i un răspuns potrivit. Chiar recomand o creştere a efectivelor care operează în civil, pentru că ştim situaţii care ne-au fost raportate în care se strigă «şase» la venirea lor în uniformă şi practic nu pot să surprindă cum sunt situaţiile ele în realitate. De asemenea, Tel Verde să îl operaţionalizaţi şi să îl popularizaţi, astfel încât să putem să direcţionăm controalele în funcţie de semnalele primite de la cei care au o participare civică în semnalarea încălcării regulilor de protecţie a sănătăţii. S-a respectat decizia CNSU ca în termen de 48 de ore toate CJSU să ia deciziile care se impun? Ok. Aici scoatem focarele şi trebuie mers la analiză până la nivel de sat. De exemplu să nu carantinăm o comună dacă doar un sat depăşeşte indicele respectiv. Adică să carantinăm doar satul respectiv”, a afirmat Orban, la începutul întrunirii de ieri a Guvernului.

Avocatul Poporului nu vrea poliţişti pentru controale în civil

Avocatul Poporului, Renate Weber, îi cere ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să comunice baza legală care a stat la decizia de a trimite poliţişti în civil pe teren, pentru limitarea răspândirii pandemiei. Avocatul Poporului face referire la Statutul Poliţistului şi alte acte care prevăd obligativitatea purtării uniformei de serviciu de către poliţişti în timpul programului de muncă. „Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. (…) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora”, a transmis Avocatul Poporului, potrivit Agerpres. Conform solicitării postate pe site-ul instituţiei, Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului stipulează că portul uniformei constituie regulă. Totodată, arată Avocatul Poporului, Ordinul nr. 82/2018 pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor nr. 236/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor prevede că aceştia poartă în mod obligatoriu, în timpul programului de lucru, uniforma de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific, stabilit prin normele de echipare, conform misiunilor şi activităţilor specifice desfăşurate la birou sau în teren. Potrivit Avocatului Poporului, Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ