Autor: Mihaela PARGHEL
l Doi învăţători vor transforma un autobuz vechi în spaţiu de învăţare pentru copiii din Augustin
l Cei care vor să susţină proiectul pot dona prin SMS sau îşi pot „dona” ziua de naştere
l Prima care şi-a „donat” aniverarea pentru „EduBuzz” este Simona Halep
Doi învăţători vor transforma un autobuz vechi, scos din circulaţie, într-un spaţiu inedit de învăţare pentru copiii din comuna braşoveană Augustin. Acţiunea se desfăşoară în cadrul unui proiect numit Edubuzz, susţinut de Asociaţia „Zi de bine”. De autobuzul transformat într-o „sală de clasă mobilă” vor beneficia cei aproximativ 400 de elevi înscrişi în anul şcolar 2020 – 2021 la şcoala din Augustin. Ei vor veni aici după orele de la şcoală.
Un proiect coordonat de doi dascăli care nu s-au putut desprinde de copiii din Augustin
După ce a fost învățător în comuna Augustin, Adrian Secal nu s-a putut desprinde de copii și a decis, împreună cu Natalia Ginghină, diriginta clasei a V-a, că trebuie să le ofere celor mici un loc special în care să învețe, să scrie, să citească și să viseze. Așa a apărut Edubuzz, un autobuz scos din ciculaţie care va fi reamenajat, pentru a fi transformat într-un adevărat hub educațional, un spațiu unde copiii să vină cu drag şi curiozitate. Adrian Secal este cercetaş, licențiat în asistență socială și are experiență în domeniul dezvoltării comunitare și economiei sociale. El a ajuns la Augustin ca învăţător, în programul Teach for Romania. Natalia, în schimb, a ajuns în comuna Augustin în anul 2019, după mai bine de 10 ani petrecuți în Suedia, unde a fost, printre altele, profesor asistent pentru copiii români cu dificultăți de comunicare, în suedeză. Acum vorbește pe limba copiilor și și-a propus să rămână alături de ei până în clasa a VIII-a. „Edubuzz este un proiect care abia așteptam să prindă aripi. Sunt nerăbdătoare să le putem preda copiilor dintr-un spațiu care să îi inspire. Sunt convinsă că această experiență inedită le va trezi interesul pentru școală, pentru a învăța și pentru a-și face noi prieteni. Ne dorim ca acest autobuz să le seteze noi valori care să îi îndrume pe tot parcursul vieții lor”, spune Natalia Ginghina.
Cei doi învăţători vor să îi sprijine şi pe părinţi
Cei doi învățători își doresc nu doar să-i învețe pe copii să scrie și să citească, ci și să implice cât mai mulți oameni în proiect. Prieteni care să le vorbească celor mici, dar poate și părinților lor, despre nutriție și gătit sănătos, despre educație financiară, antreprenorială, prim ajutor, să organizeze seri de filme, campionate de board-games, cursuri de canto, fotografie, actorie sau dans. Proiectului din luna octombrie i s-a alăturat și REHAU, care aniversează 25 de ani de prezență în România, sărbătoare pe care au decis să o marcheze prin implicarea într-un proiect social, alături de Asociaţia „Zi de bine”.
Simona Halep şi-a donat ziua de naştere pentru „Edubuzz”
Acestui proiect, promovat de Asociaţia „Zi de bine” i s-a alăturat şi Simona Halep, care şi-a „donat” ziua de naştere, pentru a atrage fonduri. „Dacă ar fi să mă gândesc la un cadou pe care aș vrea să-l primesc de ziua mea, acesta ar fi să le arăt unor învățători dintr-un sat al României, cât de mulți oameni le sunt alături. Aș vrea să-i ajutăm să transforme un autobuz ruginit, salvat de la fiare vechi, într-un afterschool pentru toți copiii din sat. Orice contribuție, oricât de mică, de la cât mai mulți oameni din toate colțurile lumii, le-ar da curaj celor doi tineri și ar face din aniversarea mea o sărbătoare cu adevărat reușită”, a spus Simona Halep, pentru a-i îndemna pe oameni să susţină proiectul.
EduBuzz aşteaptă donaţii
Asociaţia „Zi de Bine” susţine, în fiecare lună câte un proiect educaţional, îndemnându-i pe oameni să-şi doneze zilele de naştere sau să contribuie cu o donaţie de 2 euro prin SMS. Practic, fiecare cauză selectată de Asociație se adresează unei comunități, se realizează în maximum 30 de zile, este finanțată în special de către sărbătoriții lunii și se implementează cu ajutorul unui ONG local. Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor. În luna septembrie, proiectul sprijinit a fost „Clasa din Curtea Școlii”, în comunele Pesac din Timiş şi Bucşoaia din Suceava. Şcolile din aceste localităţi au beneficiat de crearea unor spaţii de învăţământ în aer liber, sub forma unor foişare de 25 – 30 mp, cu tabureţi puf, whiteboard-uri mobile şi mobilier contruit din paleţi. În luna octombrie, timp de 30 de zile, oamenii pot sprijini proiectul Edubuzz de la Augustin. Începând din această lună, cei care doresc să doneze pentru proiectul celor doi învăţători, o pot face printr-un SMS cu textul SUS la 8845, în valoare de 2 euro. Totodată, sărbătoriții lunii octombrie își pot dona ziua de naștere aici:
https://ziuata.galantom.ro/mystory/fundraising_pages/create?id_project=1049