15.8 C
Braşov
AcasăNationalAvertismentul lui Iohannis: România ar putea pierde fonduri europene de 3 miliarde...

Avertismentul lui Iohannis: România ar putea pierde fonduri europene de 3 miliarde de euro

l Președintele Klaus Iohannis vorbește despre un scenariu „de groază” dacă rectificarea aprobată de PSD intră în vigoare

- Advertisement -

Președintele Klaus Iohannis a avertizat ieri că România riscă să piardă fonduri europene de trei miliarde de euro dacă rectificarea bugetului în forma adoptată de PSD în Parlament, care prevede majorarea pensiilor cu 40%, intră în vigoare. În această variantă, este posibilă și retrogradarea ratingului de țară, ceea ce ar conduce la „un scenariu de groază”, a subliniat șeful statului. Președintele a declarat, în cadrul conferinței de presă de la Cotroceni, că salariile profesorilor și punctul de pensie nu pot fi majorate în această perioadă pentru că „nu există spațiu fiscal” în condițiile în care măsura ar „împovăra bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB”. „Trebuie să așteptăm momentul prielnic care acum, din păcate, nu este”, a concluzionat președintele României. 

„Chiar dacă ne dorim mai mult trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm“

„Este de dorit să crească pensiile, este de dorit să crească salariile profesorilor sau să primească un bonus. Sunt lucruri pe care și eu mi le doresc. Și guvernul și le dorește. Deja primii pași s-au făcut – pensiile au fost crescute cu 14%, alocațiile pentru copii au fost deja crescute cu 20%. Chiar dacă ne dorim mai mult trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în pandemie, suntem în criză economică, iar bugetul de stat este deja sub presiuni uriașe. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra, doar ca să vă dați seama despre ce vorbim, bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB. Acest spațiu fiscal nu există. Ar trebui să luăm bani din altă parte pentru a da în această zonă.
Or, de peste tot banii deja au fost reduși la un minim. Așadar, chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic care acum, din păcate, nu este”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

De ce am putea pierde 3 miliarde de euro?

Președintele a fost întrebat dacă România riscă să piardă fonduri europene și să-i retrogradat ratingul de țară în cazul în care rectificarea bugetară modificată de PSD în Parlament intră în vigoare.
„Din păcate ambele scenarii sunt posibile. Există discuții cu înalți responsabili din Comisie care ne-au spus franc: dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 mld euro din fonduri europene pentru că încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor”, a răspuns Klaus Iohannis. În plus, agențiile „cu siguranță” vor retrograda ratingul de țară. „Dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde de euro și ratingul de țară e retrogradat. E un scenariu de groază. Oricât ne-am dori aceste creșteri, ele pot fi făcute doar după ce ieșim din această criză economică”, a adăugat el. Intervenția președintelui vine la o zi după ce plenul Parlamentului a adoptat proiectele privind rectificarea bugetului pe acest an, care includ amendamentul PSD prin care pensiile cresc cu 40% și nu cu 14% cât decisese Guvernul. Dar, conferința de presă vine și cu patru zile înainte de alegerile locale de duminică.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE