-2 C
Braşov
AcasăInternationalCristian Diaconescu, susținut de România pentru șefia OSCE

Cristian Diaconescu, susținut de România pentru șefia OSCE

Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției, al Afecerilor Externe și șeful Administrației Prezidențiale în al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu, este susținut de România în competiția pentru funcția de de secretar general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Informația publicată în premieră de publicația Security and Human Rights Monitor și apoi de Newsweek, a fost confirmată pentru G4Media.ro de surse politice.

Contracandidata lui Cristian Diaconescu este Helga Maria Schmid (Germania), actualul secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă din cadrul Comisiei Europene – un post extrem de influent în instituție.

OSCE este o organizație ce reunește 57 de state și gestionează situațiile de securitate. Reprezentanții săi joacă un rol-cheie în conflicte precum cel din estul Ucrainei sau cele înghețate din Transnistria ori zona Caucazului.

18 septembrie a fost data-limită până la care au fost depuse candidaturile pentru șefia OSCE. Pe lângă postul de secretar general, mai au fost depuse candidaturi și pentru posturile de Director al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale (HCNM) și Reprezentant pentru libertatea presei (RFoM).
Dacă va câștiga competiția pentru șefia OCSE, Cristian Diaconescu va fi românul cu cea mai înaltă poziție într-o organizație internațională. În acest moment, Mircea Geoană este secretar general adjunct al NATO.
Cum se va ocupa postul. Spre deosebire de alte organizații internaționale, desemnarea secretarului general al OSCE și al celorlați ocupanți ai posturilor de conducere se face prin negociere între statele membre și e nevoie de consens. De obicei, audierea candidaților are loc la Viena, iar țara care deține președinția rotativă (Albania în acest moment) joacă rolul mijlocitorului. Potrivit Security and Human Rights Monitor , negocierea pentru toate cele patru funcții de conducere se face la pachet.

Cine sunt candidații pentru toate posturile de conducere:

Director al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR)

– Matteo Mecacci (Italia)
– Jose Maria Ridao (Spania)

Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale (HCNM)

– Kairat Abdrakhmanov (Kazakhstan)

– Rita Izsák-Ndiaye (Ungaria)

Reprezentant pentru libertatea presei (RFoM)

– Ditmir Bushati (Albania), special envoy of the Albanian OSCE Chairperson-in-Office and member of Parliament. Former minister for foreign affairs.

– Maja Cappello (Italia)

– Patrick Penninckx (Belgia)

– Maria Teresa Ribeiro (Portugalia)

– Dimitrij Rupel (Slovenia)

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE