-2 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCând se deschide aeroportul? „Va fi în 2021”

Când se deschide aeroportul? „Va fi în 2021”

Autor: Mihaela PARGHEL

l Deşi lucrările la Aeroportul Internațional Brașov merg conform planului, reprezentanţii CJ au evitat să precizeze o dată cât de cât exactă când vor decola primele avioane
l Conform studiilor, zborurile din Brașov ar avea 15 – 20 de destinații care pot fi operate, dar acestea se vor introduce etapizat

300 de muncitori au lucrat zilnic, în medie, în această vară, pe şantierul terminalului viitorului Aeroport Internaţional Braşov – Ghimbav, ceea ce face ca, în prezent, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, proiectul să fie finalizat în proporţie de 65%, în avans faţă de planul de lucrări stabilit iniţial. Pe de altă parte, Alexandru Anghel, managerul proiectului, susţine că acesta este cam cel mai complex din România, şi spune că, în paralel cu lucrările propriu-zise, de pe şantier, se lucrează la documentaţii, proceduri şi la obţinerea tuturor autorizaţiilor şi avizelor necesare în vederea funcţionării. Deşi lucrările merg conform planului, reprezentanţii Consiliului Judeţean au evitat să precizeze o dată cât de cât exactă referitoare la momentul când vor decola primele avioane de pe aeroportul de la Ghimbav. Preşedintele CJ, Adrian Veştea, spune însă că „va fi în 2021”.

Lucrările la terminal, finalizate în proporţie de 65%

Clădirea terminalului aeroportului a prins deja contur şi se lucrează acum la sistematizarea pe verticată. Inginerii constructorului apreciază că în jur de 65% din proiect a fost finalizat la această dată, în timp ce preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, deşi evită să dea o dată clară referitoare la momentul când se va zbura de pe aeroport, spune că în 2021 acesta va fi funcţional. „În perioada următoare va începe și montarea echipamentelor, care sunt comandate deja în Germania. De asemenea, se lucrează la sistematizarea pe verticală, la sistemul de balizaj, la cele nouă obiective necesare funcționării aeroportului. Totodată, au fost cumpărate unele echipamente. Am făcut astfel încât, în momentul certificării să facem astfel încât aeroportul să fie funcțional în cel mai scurt timp”, a declarat preşedintele CJ Braşov, Adrian Veștea. Şeful administraţiei judeţene spune însă că la finalul construcţiei şi la punerea în funcţiune a aeroportului, regia care a fost construită pentru administrarea lui va fi cea care îl va opera, până la găsirea unei variante mai viabile. „Această regie deja este constituită. Urmează să aprobăm organigrama, să angajăm personalul, iar în momentul în care aeroportul va fi certificat, putem începe imediat operarea. Ulterior, vom avea și alte abordări”, a declarat Adrian Veștea.

În paralel se lucrează la definirea conceptului de spaţiu aerian, certificări, proceduri

La rândul său, managerul proiectului aeroportului, Alexandru Anghel, a explicat că se înaintează pe mai multe „fronturi” la proiectul aeroportului şi dincolo se partea de şantier, se poartă în continuare discuţii despre turnul de control, care va fi unul virtual, şi despre operare. „Aeroportul Brașov este unul  extrem ce complex, atât în ceea ce privește partea care este este vizibilă acum, cu pista şi terminalul, cât și în ce privește lucruri care nu se văd acum, cum este cazul serviciilor de navigație aeriană.  În urmă cu un an sau doi se discuta despre un turn de control virtual și mulți oameni spuneau că e ceva ipotetic. Între timp, această soluție a fost implementată în Europa, dar nu numai. Ba mai mult, odată apariția pandemiei de coronavirus, chiar Eurocontrol recomandă ca această soluție să fie luată în considerare la modul cel mai serios”, a declarat Alexandru Anghel. Pe de altă parte, Anghel spune că în prezent se lucrează alături de specialişti, la definirea conceptului de spaţiului aerian, la procedurile de decolare şi aterizare şi la certificare. „Se va realiza și o analiză de siguranță, apoi se vor stabili echipamentele necesare pentru aterizare, decolare, meteo, comunicare și informare aeronautică”, a mai spus Anghel.

De la Braşov se va putea zbura spre 15-20 de destinaţii

În ceea ce priveşte operarea zborurilor de la şi înspre Aeroportul Braşov – Ghimbav, Alexandru Anghel a atras atenţia că, deşi se discută în prezent de 15 – 20 de destinații, acestea nu vor fi disponibile toate de la început. „De mai mulți ani se discută cu companiile, iar acest lucru se va întâmpla și în perioada următore. Avem certitudinea că vom deschide acest aeroport, dar va trebui să stabilim o dată clară când acest lucru se va întâmpla, astfel încât și companiile să își organizeze activitatea.  Conform studiilor, Brașovul ar avea 15 – 20 de destinații care pot fi operate.  Toate aceste destinații se vor deschide într-un anumit ritm: se începe cu două, apoi, pe parcurs, se mai adaugă câte două sau câte trei. Există un ritm în care se dezvoltă această afacere. Nu se pot lansa de la început 10 sau 15 destinații”, a explicat Alexandru Anghel.  

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE