12.4 C
Braşov
AcasăNationalLa 100 km de Brașov: „Inima lui Iisus“, cea mai mare statuie...

La 100 km de Brașov: „Inima lui Iisus“, cea mai mare statuie a lui Hristos din Europa de Est

l Momumentul are o înălțime de aproape 22 de metri și se află pe dealul Gordon din Harghita, aflat între Odorheiu-Secuiesc și Praid

Pe dealul Gordon din Harghita, aflat între Odorheiu-Secuiesc și Praid, se află cea mai mare statuie a lui Iisus din Europa de Est. Denumită „Inima Lui Iisus“ , statuia are o înălțime de aproximativ 22 de metri și este construită din fier și oțel inoxidabil. În interiorul statuii se află scări metalice, în spirală, pe care vizitatorii urca până în vîrful ei. De acolo, priveliștea este dumnezeiască. Artistul Zavaczky Walter, de origine din Odorheiul Secuiesc, a gândit statuia într-o formă oarecum similară cu Cristo Redentor din Rio. Asta înseamnă că Iisus Hristos este reprezentat cu brațele desfăcute și cu privirea îndreptată spre cer. Însă similitudinile se opresc aici pentru că în rest monumentul diferă complet, de la materialele folosite și până la conceptul propriu zis care presupune o structură deschisă intemperiilor. Ridicată pe o fundație solidă din beton, „Inima lui Iisus“ are o siluetă ce poate fi recunoscută de la distanță. Dispune de o structură centrală de forma unui turn cu șapte etaje și o grilă exterioară cu decorațiuni complexe ce formează trunchiul Mântuitorului. De ambele părți ale acesteia, câte patru rânduri de tablă se continuă armonios formând imaginea unei mantii, iar în laterale, mâinile, construite tot din metal galvanizat, ies în afară deschise ocrotitor, asemenea celor ale lui „Cristos Mântuitorul“(Cristo Redentor), celebra stauie a lui Iisus care ocrotește metropola braziliană Rio de Janeiro și care are are o înălțime de 30 metri, cu un soclu de 8 metri.

Iar în jurul capului, un cerc metalic susținut de cinci raze subțiri formează aureola Mântuitorului. Această combinație ciudată, căci ritul ortodox nu permite statui iar cel catolic folosește un alt fel de aureolă, pare să sugereze că Inima lui Iisus este mai degrabă o formă de artă decât una de cult, un simbol al zonei. În zilele cu cer senin, din vârf, turiștii pot vedea aproape tot ținutul dintre Odorheiul Secuiesc și Sovata. Monumentul a costat în jur de 200.000 de euro și a fost plătit din donații.

Cum ajungi la „Inima lui Iisus“?

Pe drumul Brașov – Sighisoara, în comuna Rupea Gara, se face un drum judetean, la dreapta, spre Odorheiu Secuiesc – Praid – Sovata. Drumul este asfaltat. După 52 de km ajungem în Comuna Lupeni, satul Bisericani. De aici drumul spre monument continuă cu 4 km de drum pietruit. Se ajunge într-o vâlcea de unde drumul până la monumentul din vârful dealului trebuie făcut pe jos, pe potecă, prin pădure, nu mai mult de 30 de minute de urcuș.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române