19.7 C
Braşov
AcasăCititoriEste bine să știți: Mierea naturală e bună și de leac

Este bine să știți: Mierea naturală e bună și de leac

În această perioadă a anului tot mai mulţi căutăm să folosim leacuri naturale împotriva răcelilor şi gripei. De asemenea mai toţi dorim să ne pregătim organismul pentru ieşirea din iarnă.

- Advertisement -

Mai toate reţetele conţin şi miere

Pentru un apicultor cu experienţă, nu este deloc greu să identifice, între zecile de persoane care vând miere care sunt producătorii adevăraţi şi care sunt cei care comercializează doar produse apicole 100% naturale. Iată zece sfaturi pentru a putea deosebi mierea naturală de mierea falsificată.

Ambalajul şi etichetarea

- Advertisement -

O miere de calitate este ambalată igienic, are capacul curat, la fel ca şi suprafaţa borcanului. Nu cumpăraţi miere dacă vedeţi că nu este perfect curată, prezentând impurităţi ce nu au ce căuta într-un produs de calitate. O mare atenţie trebuie dată şi etichetei (obligatorie pe fiecare borcan!) şi care trebui să conţină informaţii despre tipul de miere, cantitatea, datele de contact ale stupinei unde a fost produsă, perioada de valabilitate şi condiţiile în care trebuie păstrată.

Culoarea

În funcţie de tipul mierii, aceasta are o culoare specifică. Astfel, dacă este vorba despre mierea de salcâm, aceasta trebuie să fie cât mai aproape de culoarea incoloră. Dacă este prea galbenă, atunci poate fi vorba despre un amestec de miere (albinele nu au cules doar de la salcâm în acea perioadă) sau, deloc de dorit, este vorba despre un produs „îmbunătăţit“ artificial.

Densitatea

Deşi, în mod normal, densitatea mierii se măsură cu un refractometru, pentru cei care nu au la îndemâna un astfel de aparat există căi mai puţin tehnice pentru a descoperi mierea de calitate. Se poate răsturna borcanul cu capacul bine închis, observând modul în care bula de aer din interior se ridică. Dacă mişcarea este lentă, atunci avem o densitate bună. Totuşi, această tehnică este „combătută“ de falsificatori cu ajutorul unui truc: borcanele sunt umplute până la refuz, nelăsând loc formării acelei bule de aer!

Gustul

Degustarea mierii se face într-un mod similar cu al vinului. Se foloseşte o paletă de unică folosinţă, apoi se plimbă mierea în gură pentru a-i simţi toate aromele. Dacă nu ne putem da seama imediat de gust, înainte de a încerca din nou, putem mânca o bucăţică de măr sau putem bea puţină apă. Din păcate, degustarea mierii este o tehnică pe care o stăpânesc doar cei cu experienţă sau cu un simţ al gustului foarte dezvoltat. Dacă gustul mierii este caramelizat, poate fi vorba despre o miere încălzită pentru a fi fluidizată sau amestecată cu zahăr ars.

Gradul de cristalizare

Orice miere cristalizează la un moment dat, dacă este o miere naturală. Totuşi, la unele produse – mierea de salcâm, spre exemplu, cristalizarea se face după o perioadă mai lungă, acest lucru fiind şi un atribut care îi ajută pe stupari să îi pună un preţ mai mare.

Testul şerveţelului

O altă metodă de testare a mierii poate fi şi „murdărirea” unui şervet alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea autentică nu pătează, pe când cele mai multe tipuri de miere artificială lasă pete gălbui.

Testul sugativei

Se poate turna o linguriţă de miere pe o hârtie de sugativă sau de filtru de cafea, iar dacă mierea se absorbe imediat, atunci ea nu este 100% naturală. Cea care este produsă doar din munca albinelor nu va fi absorbită de sugativă.

Testul paharului cu apă

Mierea autentică nu se dizolvă imediat dacă este pusă într-un pahar cu apă. Ea se va duce la fundul paharului. Dacă mierea este falsificată, se va dizolva imediat şi nu se va depune. Se poate folosi, de asemenea, şi metanol. În acest alcool, mierea contrafăcută se dizolvă extrem de uşor şi îi dă lichidului un aspect lăptos.

Preţul

Dacă preţul unei mieri este cu mult sub ceea ce ştişi că se practică pe piaţă, atunci acesta este un semn care trebuie să vă ridice un semn de întrebare. Din păcate, însă, acesta nu mai reprezintă un indiciu clar, întrucât unii falsificatori au ajuns să pună chiar preţuri mai mari, motivând clienţilor ca un produs de calitate…costă! Analiza de laborator. Dacă doriţi să testaţi mierea pe care aţi cumpărat-o, puteţi trimite o mostră la un laborator de specialitate. Aici sunt analizaţi mai mulţi parametri care pot confirma sau infirma falsificarea mierii respective.

sursă: www.andreilaslau.ro

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

Articolul precedentCând revin suporterii pe stadioane?
Articolul următorBancul zilei
- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina