5.8 C
Braşov
AcasăCititoriSFAT EXPRES: Zugrăveşte-ţi singur casa

SFAT EXPRES: Zugrăveşte-ţi singur casa

Dacă crezi că nu îţi permiţi să angajezi un zugrav profesionist care să facă treaba în locul tău, şi vrei neapărat să ai o casă zugrăvită ca la carte, cu propriile-ţi mîini, ai nevoie să ştii câteva lucruri despre vopsele, dar şi despre modul în care se utilizează ele.

Vopsele lavabile

Aceste preparate pe bază de apă sunt aplicate numai pe suprafaţa pereţilor şi a tavanelor. Fiind foarte practice şi economice (prin spălare, te scutesc de corvoada zugrăvitului/schimbării tapetului în casă la intervale periodice, dar şi de sume considerabile), sunt foarte căutate şi apreciate. Sub diverse denumiri şi preţuri (în funcţie şi de capacitatea recipientului), de fabricaţie românească sau din import, le poşi găsi într-o gamă foarte largă în comerţ. Vopselele-emulsie se subîmpart la rândul lor în lavabile, semilavabile (mai ales diversele nuanţe de alb) şi superlavabile. În general, vopselele lavabile sunt disponibile în nuanţa de bază, alb. Dacă optezi pentru o altă culoare, de la magazin îţi va fi recomandat tipul de pigment de care ai nevoie. Vopseaua lavabilă mată. maschează foarte bine orice neregularităţi sau denivelări ale suprafeţelor. Emulsia puţin lucioasă este un produs care se curăţă foarte bine. Cu excepţia băii, se poate folosi în orice altă încăpere. Emulsia specială pentru bucătării şi băi are un luciu foarte uşor, rezistă cu brio la orice fel de „intemperii“ (aburi, condens etc.) şi se spală foarte bine. Emulsia mată 100% este foarte rezistentă în timp, ideală pentru băi şi bucătării. Orice hotărâre ai lua, este important să nu uiţi că o emulsie foarte groasă, care se aplică întotdeauna într-un singur strat, cu un uşor luciu, este cea mai indicată pentru acoperirea unor suprafeţe mai închise la culoare.

Atenție la dimensiuni

Dacă te-ai mutat în casă nouă şi forma încăperilor îţi creează probleme, ar trebui să urmezi următoarele sfaturi, pentru ca locuinţa ta să arate exact cum ţi-ai dorit.

Camera îngustă şi înaltă

E lucru ştiut că nuanţele închise apropie pereţii, iar cele deschise îi îndepărtează. Dar nu numai culorile au această ultimă calitate. Poţi crea senzaţia de spaþiu şi cu ajutorul unor dungi orizontale, late şi egale ca dimensiune, realizate pe perete în nuanţe complementare. Sau, şi mai bine, în tonuri diferite ale aceleiaşi culori, de la cel mai deschis, la cel mai închis. Foloseşte vopsea-emulsie sau tapet uni.

Camera joasă

Vei compensa absenţa înălţimii cu ajutorul unor dungi late, realizate pe verticală.
Un alt mod de a ajunge la acelaşi rezultat e să vopseşti tavanul în alb sau bleu, iar pereţii în culori mai închise.

Camera prea spaţioasă

Nuanţele calde de auriu, prună sau teracotă reduc din dimensiunile acesteia şi o vor face mai prietenoasă, mai apropiată.

Camera cu o formă neobişnuită, pereţi rotunzi

Este preferabil ca pereţii şi tavanul să aibă aceeaşi culoare, pentru ca atmosfera să fie unitară, armonioasă. Acest efect îl obţii şi folosind o vopsea, emulsie satinată, întrucât luciul subtil al acesteia reflectă foarte bine lumina.

Articolul precedentSPORT FLASH
Articolul următorBancul zilei
- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române