-2.2 C
Braşov
Acasă Sanatate SFAT EXPRES: Ţelina şi cocosul, pe cât de diferite pe atât de...

SFAT EXPRES: Ţelina şi cocosul, pe cât de diferite pe atât de miraculoase

Ţelina

Este un ingredient de bază în supe şi ciorbe, o legumă delicioasă în salatele de crudităţi.
Reduce colesterolul
Datorită unui compus unic prezent în ţelină, leguma are capacitatea de a micşora considerabil nivelul colesterolului.
Diminuează procesele inflamatorii
Ţelina conţine antioxidanţi şi polizaharide, ce acţionează ca antiinflamatoare naturale.
Acestea susţin sănătatea organismului, prevenind îmbătrânirea celulară şi previn boli ca artrita, cancerul şi bolile cardiovasculare.
Reduce tensiunea mare
Extractul din seminţele de ţelină reduce tensiunea, unul din factorii principali de risc în cazul bolii coronariane.
Ţelina previne apariţia ulcerelor
Datorită unui anumit tip de ethanol prezent în ţelină, consumul ei protejează sistemul digestiv de formare a ulcerelor. Totodată, extractul de ţelină poate ajuta la refacerea mucusului gastric ce protejează stomacul.
Protejează ficatul
Ţelina vine în ajutor şi în cazul steatozei hepatice (ficat gras), îmbunătăţind considerabil sănătatea ficatului şi valorile enzimelor acestuia.
Este de ajutor în diete
Ţelina conţine foarte pţţine calorii, 14/100 g, însă este bogată în fibre şi dă senzaţie de saţietate. Planta este atât de bună în diete, încât adesea numărul de calorii pe care îl consumi pentru a mânca ţelina este mai mare decât numărul de calorii ingerat.
Are proprietăţi antibacteriene
Folosită de secole ca remediu naturist, ţelina are proprietăţi antibacteriene. Un raport medical publicat în 2009 arată că atunci când bacterii ce cauzează infecţii în organismul uman au fost expuse extractului de ţelină, acesta a redus considerabil înmulţirea microorganismelor.
Previne infecţiile urinare
Intr-o maniera similară cu merişoarele, care sunt un adjuvant în tratarea infecţiilor urinare, ţelina le poate preveni şi poate menţine sănătatea generală a sistemului excretor.

Uleiul de cocos

Se vorbeşte tot mai des de beneficiile pe care uleiul de cocos le are asupra organismului. Iată cum putem folosi ulei de cocos în bucătărie, încât să avem un stil de viaţă mai sănătos?
Poate fi folosit la temperaturi mari
Uleiul de cocos este o alternativă excelentă pentru sotat legume sau chiar pentru prăjit în baie de ulei, căci are un punct de ardere mai ridicat. Cu alte cuvinte, degradarea lui începe mai târziu decât în cazul altor uleiuri (precum cel de măsline).
Adaugă-l în smoothie-uri
Una sau două linguri de unt de cocos adaugat în smoothie-uri (băuturi deja sănătoase) îţi scad colesterolul şi contribuie la menţinerea nivelului de grăsimi benefice organismului.
Pregăteşte floricele de porumb cu ulei de cocos
Toată lumea apreciază mirosul îmbietor de la intrarea în cinematografe, unde se prepară popcorn. Poate nu ştiai, însă în cele mai multe astfel de locuri, grăsimea folosită pentru floricele este ulei de cocos.
Pâine cu unt (de cocos)
Înlocuieşte untul de origine animală cu untul de cocos. Este mult mai sănătos, iar metoda merge de minune în zilele mai friguroase, căci vara temperaturile cresc prea mult pentru a mai putea întinde untul (uleiul de cocos se solidifică la mai puţin de 24 grade). Totodată, pentru consum, încearcă să găseşti un ulei de cocos cât mai puţin procesat.
Prepară o maioneză sănătoasă
Pregăteşte maioneza exact aşa cum ai face-o în mod tradiţional, dar foloseşte ulei de cocos în locul altor uleiuri. Pune 4 ouă, o lingură de oţet de mere, 1/2 lingură muştar şi 240 ml de ulei de cocos în recipientul blenderului vertical. Porneşte-l şi ridică-l încet, pe măsură ce emulsia se formează.
Bun în glazură
Fie că te pregăteşti să glazurezi o prăjitură sau vrei să mănânci câteva felii de banană trasă în ciocolată, înlocuieşte smîntîna pentru gătit sau untul din lactate cu untul de cocos. Adaugă 1 lingură de unt de cocos la fiecare 170 g ciocolată.
Păstrează ouăle proaspete mai mult timp
Dacă aplici un strat de ulei pe coaja ouălelor, acestea vor rezista cu până la 1-2 săptămâni mai mult în frigider. Explicaţia este simplă: uleiul intră în porii din coajă şi îi astupă, prevenind astfel contactul cu aerul.

(sursă: www.naturiste.ro)

Cele mai populare

La Brașov, niciun loc liber pentru vaccinare în următoarele trei săptămâni

l În 31 de județe din țară, printre care și Brașov, a fost atinsă capacitatea maximă de programare pentru următoarele trei săptămâni, în raport...

8 brașoveni au murit în ultimele 3 zile din cauza COVID

Incidența cumulată a cazurilor confirmate de COVID-19 la mia de locuitori pentru ultimele 14 zile în județul Brașov, calculată de Direcția de Sănătate Publică,...

Invitație la Muzeul de Artă, proaspăt redeschis

l Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltan, îi invită pe brașoveni la Muzeul de Artă, care nu a mai primit vizitatori luni la rând...

Persoanele nedeplasabile din Brașov vor fi vaccinate anti Covid de echipe mobile

Prefectura Brașov a anunțat în această după-amiază că persoanele în vârstă și care nu se pot deplasa la centrele de vaccinare vor fi imunizate...

COMENTARII RECENTE

Murdărie mai repede decat curatenie on Zile de iarnă: Cum se curăță zăpada în Brașov
tudor dimulescu on S-a întâmplat la 21 decembrie