-2.2 C
Braşov
Acasă Sanatate Alimente de sezon pline de vitamine, care nu îngraşă

Alimente de sezon pline de vitamine, care nu îngraşă

Alimentaţia sănătoasă nu este o chestiune sezonieră. Ea se construieste pe tot parcursul anului şi se hrăneşte conform anotimpurilor. Sezonul rece nu s-a dovedit niciodată cel mai prietenos cu alimentaţia ori silueta, deoarece avem tendinţa să compensăm lipsa alimentelor proaspete cu alimente grele.Având în vedere că toamna şi iarna apar cele mai multe virusuri, organismul nostru are cea mai mare nevoie de întărirea imunitatii contrar reducerii spectrului alimentar. Nu este întâmplătoare notarea vitaminelor cu litere din alfabet. La fel cum literele sunt necesare pentru formarea cuvintelor, şi vitaminele reprezintă elemente necesare activării funcţiilor esenţiale.
Aşadar, e important să profităm de ce ne oferă natura în această perioadă. Iată ce alimente trebuie să consumi toamna.
Dovleacul reprezintă o opţiune de luat în seamă. Bogat în vitamina C, protejează organismul de răceală şi întăreşte sistemul imunitar. Foarte importat de menţionat este că oferă senzaţia de saţietate, fără să aducă multe calorii, drept urmare este foarte util în dietele de slăbit. Iar seminţele de dovleac sunt bogate în proteine, fibre, fier, cupru, magneziu, mangan, zinc, acid folic şi potasiu.
Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine şi minerale. Ele previn oboseala şi anxietatea şi stimulează metabolismul. Pot fi consumate în această perioadă sau puse la borcan sau în zacuscă pentru iarnă
Sfecla roşie este indicată pentru reglarea tensiunii, detoxifierea ficatului şi creşterea rezistenţei fizice. Este recomandată în curele de slăbire, prin aportul caloric redus şi contribuie la stabilizarea pH-ului în corp.
Varza este o sursă importantă de betacaroten, un aliat al vederii noastre. Prin aportul sporit de fibre, facilitează un tranzit intestinal sănătos şi previne apariţia constipaţiei. În plus, sucul de varză este indicat în tratamentul ulcerului, reducând inflamaţia mucoasei stomacale.
Conopida a fost decretată de cercetătorii din Europa şi SUA drept una dintre cele mai importante metode naturiste de luptă împotriva cancerului.
Conţine o cantitate mare de potasiu, vitamina B, C, calciu, magneziu, dar şi fier. S-a vorbit chiar şi de efectul benefic pe care îl poate avea asupra danturii, graţie conţinutului de fosfor.
Fructele au şi ele un rol foarte important în alimentaţia sezonului rece. Pe lângă cele româneşti, avem totuşi la dispoziţie un spectru alimentar diversificat. Alături de tradiţionalele mere, citricele, avocado, rodii, grapefruit au un rol definitoriu în această perioadă pentru a ne menţine în parametri optimi.
Chiar dacă sezonul rece ne oferă provocări din punct de vedere alimentar, e necesar să fim organizaţi şi să păstrăm o alimentaţie diversificată şi echilibrată. În acest fel, vom reuşi să contracarăm eventualele carenţe, dar şi eventualele kilograme în plus.

Cele mai populare

La Brașov, niciun loc liber pentru vaccinare în următoarele trei săptămâni

l În 31 de județe din țară, printre care și Brașov, a fost atinsă capacitatea maximă de programare pentru următoarele trei săptămâni, în raport...

8 brașoveni au murit în ultimele 3 zile din cauza COVID

Incidența cumulată a cazurilor confirmate de COVID-19 la mia de locuitori pentru ultimele 14 zile în județul Brașov, calculată de Direcția de Sănătate Publică,...

Invitație la Muzeul de Artă, proaspăt redeschis

l Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltan, îi invită pe brașoveni la Muzeul de Artă, care nu a mai primit vizitatori luni la rând...

Persoanele nedeplasabile din Brașov vor fi vaccinate anti Covid de echipe mobile

Prefectura Brașov a anunțat în această după-amiază că persoanele în vârstă și care nu se pot deplasa la centrele de vaccinare vor fi imunizate...

COMENTARII RECENTE

Murdărie mai repede decat curatenie on Zile de iarnă: Cum se curăță zăpada în Brașov
tudor dimulescu on S-a întâmplat la 21 decembrie