O plimbare prin natură în weekend este cu adevărat o plăcere. Problema este că, prin păduri, nu suntem singuri… Și încălcăm un teritoriu care aparține altor ființe. Imprevizibilitatea şi viteza de reacţie a animalelor sălbatice, ne poate pune într-o situație deloc plăcută, poate chiar periculoasă. Nu uitaţi, casa animalelor sălbatice sunt pădurile, pășunile şi munţii, iar noi suntem doar oaspeți.
Iată câteva sfaturi pentru sigutanța personală și astfel de întâlniri neprevăzute:
– anuntaţi pe cineva din familie despre plecarea în drumeție, cu traseul preconizat, și lăsaţi un număr de contact pentru comunicare
– asiguraţi-vă că aveţi îmbrăcamintea şi încălţămintea corespunzătoare drumeţiei pe munte, în pădure ;
– consultaţi prognoza meteo. Muntele este plin de surprize şi nimeni nu doreşte să fie prins de ploaie torenţială sau de furtună.
– vă puteţi da seama ce animale au trecut prin zonă, după urmele pe care le lasă
În pădure sau pe poteci de munte fiți atent la cîteva semne și semnale:
Urmele de lup şi vulpe – se aseamănă cu cele de câine, se pot observa pernuţele şi cele 4 degete. n n Urmele de vulpe sunt mai mici decât cele de lup.
Urmele de urs – aceştia lasă urme de dimensiuni aproximative 30 x 18 cm, 5 degete lungi.
Urmele de porc mistret – seamănă cu cele lasate de cerb, dar mai apar şi degetele laterale din spatele copitei.
Atenție la urși
Evitaţi să le faceţi poze, nu îi hrăniţi şi mai ales, îndepărtaţi-vă dacă întâlniţi doar puii, cu siguranţă ursoaica e în preajmă
Gălăgia sperie urşii, astfel pot fi tinuţi la distanţă
E bine de ştiut că mirosurile dulci îi atrag întotdeauna
Cântaţi sau vorbiţi cu voce tare
Nu mizaţi că e destulă distanţă până la urs.
Dacă fugiţi, deveniţi victimă cu siguranţă. Adoptaţi o pozitie ameninţătoare, fluturând mâinile.
– ursoaica cu pui este un real pericol; dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei, urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi.
Atenție la șerpi
Șerpii se găsesc de obicei în locurile cu stânci bolovani expuşi la soare, dacă trebuie să traversaţi o astfel de zona, luaţi un lemn şi bateti cu el pe pietre, pe sol, şerpii fiind foarte sensibili, percep vibraţiile şi vor fugi sub stânci.
(sursă:www.jurnalmm.ro)