24.1 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDeocamdată: Repetiție pentru începerea școlii

Deocamdată: Repetiție pentru începerea școlii

• Grădiniţa nr. 21 din Noua şi Şcoala gimnazială nr. 30 sunt modele pentru pregătirea noului an şcolar care vor fi aplicate în toate unitățile de învățământ din Brașov
Două unități de învățământ din Brașov sunt modelul de pregătire în vederea primirii elevilor după 14 septembrie, în condiții de siguranță epidemiologică. Cele două unități, prezentate ca modele de bună practică conform Primăriei, sunt Grădinița nr. 21, din cartierul Noua, și Școala Gimnazială nr. 30 din cartierul Tractorul, care ieri au fost vizitate de inspectorul școlar general al IȘJ Brașov, Ovidiu Tripșa,   dr. Cristina Vecerdi, șefa UPU-SMURD Brașov (ambii membri ai grupului de lucru constituit la nivelul municipiului Brașov pentru a asigura începerea anului școlar în condiții de siguranță) și primarul George Scripcaru.. În cazul fiecărei unități de învățământ s-au stabilit o serie de măsuri specifice grupei de vârsta căreia i se adresează, dar și măsuri care se vor aplica în toate unitățile de învățământ din Brașov.

- Advertisement -

Circuite separate de intrare şi ieşire în grădiniţe

La Grădinița nr. 21 s-au stabilit circuite de intrare și ieșire separate de la intrarea în curte, până la intrarea în sala de clasă, cu zone de așteptare pentru intrarea în clădire, așa cum se vor face în toate gradinițele. La intrarea în grădiniță este un centru de evaluare epidemiologică a copiilor. Micuții sunt conduși apoi în sălile de clasă, după ce în prealabil și-au dezinfectat mâinile și li s-a măsurat temperatura. În sălile de clasă au fost create zone speciale pentru desfășurarea activităților, astfel încât să se păstreze distanțarea între copii și s-au luat o serie de măsuri pentru reducerea riscului de transmitere a acestui virus, începând cu asigurarea distanței între mese, între scaune și între pătuțuri, stabilirea orelor la care se face aerisirea sălii de clasă și dezinfecția mobilierului și podelelor, modul de utilizare a jucăriilor, inclusiv dezinfecția sălilor de clasă cu lămpi de ultraviolete. La acestea se adaugă stabilirea regulilor pentru luarea mesei, a circuitelor separate pentru mersul la toaletă, precum și pregătirea personalului didactic și nedidactic pentru derularea în condiții de siguranță a activității. „Am constatat cu mare bucurie că toate măsurile de prevenire a transmiterii infecției cu coronavirus au fost îndeplinite aici, la Grădiniţa nr. 21, începând de la intrare, unde se află o zonă de triaj, circuitele pentru grupele mici, mijlocii și mari, separate, s-au păstrat regulile de distanțare în sălile de clasă, au fost gândite metode de dezinfecție și periodicitate a dezinfecției. Grădinița a fost dotată inclusiv cu lămpi cu ultraviolete, dezinfectanți de suprafețe, dezinfectanți pentru mâini și toate cele necesare. În curând vor apărea și metodele de prevenție prin afișare vizuală, lucrăm la acest proiect împreună cu elevii de la Liceul de Artă, astfel încât să creăm niște modele care să fie foarte repede înțelese și acceptate de cei mici. Consider că este un model de grădiniță, se păstrează distanțarea încă de la venire, în toate activitățile, atunci când se merge la masă, la baie, în timpul somnului, există dispensere peste tot, personalul este foarte atent și foarte grijuliu, iar grădinița a fost foarte bine amenajată”, a spus ieri, în urma vizitei, dr. Cristina Vecerdi.

Minim 1 metru distanță între băncile de la școală

- Advertisement -

Și la Școala gimnazială nr. 30, luată ca model, s-au stabilit circuitele de intrare, așteptare și ieșire încă din curtea școlii, centrul de evaluare epidemiologică, circuite separate în interiorul clădirii, pregătirea sălilor de clasă pentru a respecta distanțarea, pregătirea cu echipamentul necesar pentru derularea orelor de curs în sistem mixt, o parte dintre elevi fiind prezenți în clasă, o parte on-line. Cele două unități de învățământ au fost dotate cu dispensere automate pentru dezinfectarea mâinilor, dezinfectant pentru mobilier și material didactic, pentru podele, toalete, termometre, iar circuitele de intrare-ieșire, inclusiv pe holuri, au fost semnalizate cu săgeți și benzi direcționale. Grădinița nr 21 din cartierul Noua și Școala Gimnazială nr. 30 sunt modele care trebuie aplicate în tot orașul, la toate grădinițele și școlile, începând cu accesul, de la intrare, cu circuitele stabilite cu săgeți de două culori. La intrare, îi așteaptă asistenta medicală care le ia temperatura, copii se dezinfectează pe mâini, apoi urmează circuitul de intrare. Băile sunt dotate cu săpun, prosoape și dezinfectanți, în clasă lucrurile sunt stabilite pentru a fi asigurată distanțarea între copii, cu semne și desene pe care copiii să le înțeleagă foarte repede. Măsuțele sunt la distanțe de cel puțin un metru, iar în cazul grădiniței, pătuțurile, sunt folosite unul da și unul nu, ca să fie de asemenea asigurată distanțarea, iar la masă există circuite bine stabilite. ,,La nivelul municipiului Brașov avem achizițiile în derulare, vom asigura tot ceea ce este necesar pentru ca anul școlar să înceapă în condiții de siguranță. Vom face acest lucru în toate grădinițele și școlile din oraș, plecând de la acest model, două unități reprezentative pentru orașul nostru“, a declarat George Scripcaru, primarul Municipiului Brașov. „Suntem aici pentru a prezenta acest model de bună practică. Ne-am gândit că imaginile de aici vor ajuta să scadă îngrijorarea părinților, pentru că deși ea există, teama trebuie transformată în ceva constructiv. De aceea ne aflăm aici, ca să putem prezenta soluții, astfel încât să le oferim încredere părinților și copiilor”, a declarat dr. Cristina Vecerdi.

Azi, întâlnire cu toți directorii

Prezent la această vizită pe teren, inspectorul școlar general al județului Brașov, Ovidiu Tripșa, a făcut o serie de precizări cu privire la pregătirea a acestor unități de învățământ, dar și a începerii anului școlar. „În cursul zilei de astăzi, 1 septembrie, au fost publicate ghiduri de implementare a normelor de igienă și sanitare de funcționare a școlilor pentru ceea ce va urma după data de 14 septembrie. Ca atare, astăzi, de la ora 17.00, vom avea o videoconferință a inspectorilor generali din toate județele cu ministerul educației, pentru a detalia aceste ghiduri, cu referire și la noile regulamente de organizare și funcționare aprobate și publicate tot în cadrul zilei de astăzi. În aceste condiții, ne aflăm în Școala nr 30 din municipiul Brașov, pentru a vedea cum este organizată și a o da drept model. Normele sunt respectate, se adaptează ghidurilor de funcționare, tot ceea ce a ținut de administrația municipiului Brașov s-a realizat, dispenserele funcționează, materialele de igienizare și curățenie au fost asigurate, distanțarea între elevi și toate celelalte. Ca atare, în cursul zilei de mâine(miercuri), vom avea o discuție cu toți directorii din județul Brașov, iar apoi vom face deplasări în teritoriu pentru a vedea cum sunt organizate toate școlile și toate grădinițele din județ“, a spus inspectorul școlar general.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ