-2.2 C
Braşov
Acasă Sanatate Atenție! Bicarbonatul de sodiu ne poate face și rău

Atenție! Bicarbonatul de sodiu ne poate face și rău

l Bicarbonatul poate liniști stomacul, însă afectează inima, este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California
Bicarbonatul poate liniști stomacul, însă afectează inima. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California și publicat în „Journal of Medical Toxicology”.
Bicarbonatul este folosit la foarte multe lucruri, de la curățarea și dezinfectarea casei, până la calmarea unui stomac deranjat. Foarte multă lume consumă bicarbonat cu apă pentru a scăpa de arsuri stomacale.

A ajuns la urgență din cauza bicarbonatului

Specialiştii prezintă cazul unui bărbat de 50 de ani cu diabet zaharat, hipertensiune și gastrinom (sindromul Zollinger-Ellison), care a ajuns la urgență din cauza vărsăturilor și a diareii de care suferea de o săptămână. Pacientul nu mai mânca bine de câteva zile și se simțea slăbit, letargic. În timpul primului control medical, a avut un episod brusc de tahicardie ventriculară. Pacientul suferea de arsuri stomacale și deranjamente gastrice persistente în ultimii 7 ani, în urma eliminării gastrinomului. Nu respecta tratamentul medicamentos prescris de medic pentru hipertensiune, diabet și hiperaciditate gastrică. În schimb, folosea bicarbonatul de sodiu ca agent antiacid, pentru reducerea acidității excesive a stomacului. De ani buni, obișnuia să adauge câte 1 linguriță de bicarbonat de sodiu în băuturile sale, la nevoie, în fiecare zi.

Când este bicarbonatul de sodiu periculos?

În literatura științifică apar câteva cazuri de toxicitate cauzate de consumul excesiv de bicarbonat de sodiu. Oamenii îl foloseau pentru reducerea acidității gastrice. Mulți au auzit că bicarbonatul de sodiu alimentar poate fi folosit în locul bicarbonatului de sodiu pur pentru controlul acidozei metabolice. Au raportate cazuri de morbiditate atunci când a fost utilizat în acest scop. Există și un caz de toxicitate sistemică apărută în urma aplicării externe a bicarbonatului de sodiu alimentar pentru reducerea iritațiilor de scutec la copii. Bicarbonatul de sodiu alimentar nu este pur. El conține un agent acidifiant (care ajută la creșterea aluaturilor sau compozițiilor) și un agent de uscare (ex. amidon). O linguriță de bicarbonat de sodiu alimentar conține de zeci de ori mai mult sodiu și bicarbonat decât tabletele orale cu bicarbonat pur.

Bicarbonatul de sodiu în doze mari

Consumul excesiv de bicarbonat, sau supradozarea poate duce la alcaloză metabolică (creșterea bicarbonatului seric). O consecință mult mai severă este însă hipokalemia, care înseamnă scăderea nivelului de potasiu din sânge. Hipopotasemia poate agrava alcaloza metabolică. Consumul de bicarbonat în doze mari poate perturba de asemenea nivelul de electroliți. La rândul ei, această perturbare înrăutățește alcaloza metabolică. Alcaloza duce la scăderea nivelului de calciu ionizat, iar hipocalcemia poate provoca tetanie sau dereglarea ritmului cardiac.
Creșterea nivelului de sodiu în sânge (hipernatremie) din cauza conținutului mare de sodiu din bicarbonat poate da stări de iritabilitate, agitație, letargie sau convulsii. Alcaloza metabolică severă poate avea consecințe și la nivel: respirator (apnee la copii), cardiac (scăderea capacității de contractare a mușchiului cardiac, aritmii ventriculare, tahicardie), neurologic (parestezie, spasme musculare, răsucirea involuntară a unui mușchi sau a unui grup de mușchi, tetanie, mioclonus, apărute probabil din cauza scăderii nivelului de calciu).

Abuzul de bicarbonat de sodiu

Abuzul de bicarbonat de sodiu (pentru reducerea acidității stomacale) de către pacienții alcoolici a dus la hipertensiune arterială, rabdomioliză (distrugerea celulelor mușchilor striați), insuficiență renală cu dializă. Femeile gravide și persoanele care iau diuretice nu trebuie să consume bicarbonat de sodiu!
Pacientul menţionat anterior, al cărui caz a fost menţionat de specialişti, și-a revenit după ce a primit perfuzii. La externare, a fost sfătuit să nu mai folosească bicarbonatul de sodiu pentru reducerea acidității stomacale, ci să reînceapă tratamentul prescris de medic.

Cele mai populare

La Brașov, niciun loc liber pentru vaccinare în următoarele trei săptămâni

l În 31 de județe din țară, printre care și Brașov, a fost atinsă capacitatea maximă de programare pentru următoarele trei săptămâni, în raport...

8 brașoveni au murit în ultimele 3 zile din cauza COVID

Incidența cumulată a cazurilor confirmate de COVID-19 la mia de locuitori pentru ultimele 14 zile în județul Brașov, calculată de Direcția de Sănătate Publică,...

Invitație la Muzeul de Artă, proaspăt redeschis

l Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltan, îi invită pe brașoveni la Muzeul de Artă, care nu a mai primit vizitatori luni la rând...

Persoanele nedeplasabile din Brașov vor fi vaccinate anti Covid de echipe mobile

Prefectura Brașov a anunțat în această după-amiază că persoanele în vârstă și care nu se pot deplasa la centrele de vaccinare vor fi imunizate...

COMENTARII RECENTE

Murdărie mai repede decat curatenie on Zile de iarnă: Cum se curăță zăpada în Brașov
tudor dimulescu on S-a întâmplat la 21 decembrie