16.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovSusținut de Alianța USR PLUS/ Szenner Zoltan: „O schimbare profundă trebuie să...

Susținut de Alianța USR PLUS/ Szenner Zoltan: „O schimbare profundă trebuie să înceapă cu schimbarea modului în care se face politică”

Despre mine

- Advertisement -

Pe plan personal: am 48 de ani, sunt căsătorit și provin dintr-o familie mixtă, cu mama româncă și tatăl maghiar. Sunt un mare iubitor de animale și de natură, iar pe lângă multe alte sporturi pe care le-am practicat, faptul că sunt alpinist a fost cel care m-a definit cel mai tare, mi-a dat tenacitate, rezistentă, încredere în propriile forțe și m-a învățat să nu cedez în fața greutăților.
Pe plan profesional: am absolvit facultatea la secția de Roboți Industriali din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Întotdeauna am avut spirit de inițiativă, astfel că încă de la terminarea facultății am devenit antreprenor și m-am specializat în domeniul instalațiilor în construcțiile civile și industriale. În cei 24 de ani de când sunt antreprenor am urmat/respectat valorile care mi-au fost insuflate încă din copilărie, și anume: să fiu un om de cuvânt, corect și să am simțul răspunderii. Acestea sunt valorile pe baza cărora am reușit să îmi promovez și să îmi mențin afacerea.
Am încercat să mă țin departe de politică, dar Ordonanța 13 din februarie 2017 a fost evenimentul care a umplut paharul, mi-am dat seama că nu mai pot să stau deoparte, corupția generalizată a început să afecteze toate aspectele vieții noastre: administrația publică, sistemul de sănătate, învățământul și justiția. Am participat atunci în mod activ la toate protestele și ulterior am hotărât că trebuie să mă implic pentru că este obligatoriu să facem o schimbare profundă, iar aceasta trebuie să înceapă cu schimbarea modului în care se face politică.

Ce îmi propun să fac în Consiliul Judeţean?

În calitate de consilier în Consiliul Județean Brașov mi-am propus două direcții principale de acțiune: extinderea rețelelor de apă și canalizare și în zonele mai puțin dezvoltate ale județului și turismul.
1.) Experiența de 24 de ani din domeniu mă determină să consider problematica rețelelor de apă și canalizare prioritară. Existența unui sistem funcțional de canalizare centralizată și a rețelei de apă potabilă este o condiție de bază pentru sănătatea publică și pentru evitarea poluării râurilor și apelor subterane. Scurgerea necontrolată a apelor uzate netratate reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea publică și pentru mediul înconjurător.
Astăzi, în anul 2020, la 13 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, suntem încă în situația în care nu avem sisteme de canalizare menajeră și stații de epurare în foarte multe comune din județul Brașov.
În lipsa canalizării, poluarea apelor subterane implică riscuri majore pentru sănătatea umană, deoarece în zonele rurale unde apa de la rețea nu este potabilă, mulți locuitori își iau apa de băut din fântâni de mică adâncime aflate în zone în care apele subterane sunt contaminate de fosele septice necorespunzătoare sau de deversările necontrolate. Poluarea apei potabile din cauza animalelor, materiilor fecale umane sau a sistemelor de canalizare reprezintă una din cele mai periculoase surse de contaminare. Bolile infecțioase cauzate de bacterii patogene, virusuri și paraziți (de ex. protozoare și helminți) reprezintă cele mai răspândite riscuri pentru sănătate, asociate apei potabile. Sursele celor mai mulți agenți patogeni (microorganisme ce provoacă apariția bolilor) sunt contaminarea apei cu substanțe fecale de origine animală sau umană. Un alt factor de risc pentru sănătatea umană este poluarea apelor potabile cu nitrați proveniți din fosele septice, din apele uzate, din îngrășăminte și bălegar sau cu pesticide provenite din agricultură. Și eu m-am aflat în această situație.
Având în vedere atât impactul poluant asupra mediului, cât și riscurile la adresa sănătății locuitorilor, este esențială continuarea și chiar accelerarea investițiilor în extinderea retelelor de apă și a sistemelor de canalizare centralizate și în zonele mai puțin dezvoltate ale județului, iar acest lucru va fi una din prioritățile mele în calitate de consilier județean.
2.) Industria turismului reprezintă, la ora actuală, una dintre cele mai valoroase axe de dezvoltare a unei comunități sau a unei regiuni. Cu toate acestea, județul Brașov, deși beneficiază de toate atributele necesare dezvoltării sustenabile a turismului, a rămas captivă într-o paradigmă învechită. Lipsește viziunea, strategia pe termen mediu și lung, lipsesc direcții de acțiune stabilite clar și, mai ales, lipsește implicarea coerentă și transparentă a tuturor factorilor decizionali din județ.
Veniturile din turism la nivelul județului Brașov sunt cu mult sub potențialul turistic al județului. Sunt câteva obiective foarte cunoscute, spre care se îndreaptă mare parte din afluxul de turiști și care, din această cauză, sunt supraaglomerate. Turismul de acest fel NU duce la o dezvoltare sustenabilă (durabilă), echilibrată, accentuându-se diferențele de dezvoltare dintre anumite zone ale județului, context în care sunt relativ puțini cetățenii care pot beneficia de creșterea nivelului de trai de pe urma acestei activități.
Este absolut necesar ca județul Brasov să fie transformat într-o destinație turistică atractivă. Trebuie creată o imagine proprie pentru județul Brașov ca destinație turistică, adică un brand profesionist dezvoltat și gestionat continuu. Această dezvoltare permanentă, precum și managementul destinației turistice a județului Brasov se poate realiza doar printr-un parteneriat public-privat, ceea ce presupune o coalizare a mai multor organizații care să lucreze împreună pentru atingerea unui obiectiv comun.
În mod concret, ne propunem înființarea unei ORGANIZAȚII DE MANAGEMENT AL DESTINAȚIEI (OMD) la nivelul județului Brașov sau transformarea actualei Asociații Pentru Dezvoltarea Turismului într-o organizație care să aibă capacitatea să îndeplinească rolul unui OMD.
Rolul unei OMD este mult mai complex decât cel îndeplinit de A.P.D.T. în forma actuală. Este nevoie de un personal de specialitate angajat permanent care să aibă obiective și termene clare și măsurabile. De asemenea, este nevoie de un buget semnificativ mai mare decât cel de care dispunea A.P.D.T. Pentru elaborarea strategiei de dezvoltare, crearea unui brand și pentru promovare, dar este absolut obligatoriu ca acest buget să fie cheltuit cu maximum de transparență și în beneficiul tuturor membrilor asociației.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina