23.2 C
Braşov
AcasăCititoriSFAT EXPRES/ Cu ce curăţăm mobila din lemn masiv?

SFAT EXPRES/ Cu ce curăţăm mobila din lemn masiv?

Am observat în ultima perioadă o tendinţă a oamenilor de a cheltui bani pe produse de curăţare a lemnului, veşnic promovate în diferite reclame la televizor. Problema e nu numai că acele soluţii nu curăţă mobila de pete şi praf, dar îmbâcsesc lemnul.
Dacă aveţi acasă mobilă din lemn masiv nu vă trebuie decât un pămătuf special creat pentru a şterge praful de pe mobilă, fiindcă acesta nu lasă urme sau zgârieturi.
Pămătuful trebuie schimbat imediat atunci când s-a murdărit. Nu se recomandă ştergerea prafului cu cârpa, fiindcă, folosită zilnic pe lemnul masiv, aceasta poate deteriora stratul de lac de la suprafaţa lemnului şi, în timp, mobila ar căpăta un aspect neîngrijit.
Dacă doriţi să îndepărtaţi petele de pe mobila din lemn masiv, în acest caz este permisă folosirea unei cârpe umede. Cârpa trebuie umezită doar cu apă, dar neapărat mobila ar trebui stearsă apoi cu o cârpă uscată, moale, pentru ca aceasta să se usuce fără urme şi să îşi recapete luciul natural.

- Advertisement -

Sfaturi care răspund la întrebarea ,,cu ce curăţăm mobila din lemn masiv?”:

– Se recomandă ştergerea mobilei din lemn masiv doar cu pămătuful, zilnic;
– Este indicat să ştergem mobila cu o cârpă umezită doar cu apă pentru îndepărtarea petelor de pe mobila din lemn masiv şi apoi să ştergem mobila cu o cârpă uscată, moale, pentru ca mobila să se usuce fără urme şi să îşi recapete luciul natural;
– Nu folosiți cârpa pentru a şterge praful!
– Nu folosiţi soluţii de curăţare a lemnului, fiindcă acestea îmbâcsesc mobila din lemn masiv, lăsând pe suprafaţa lemnului straturi de ceară care ajung în substraturile lemnului.

Întreținerea mobilierului din lemn

- Advertisement -

Dacă vrei să-ți păstrezi mobilierul în stare bună, pe lângă o curățare corectă, trebuie să respecți și câțiva pași simpli privind întreținerea lemnului:
Lemnul este un material dificil, care își poate schimba forma în funcție de variațiile de temperatură. De exemplu, mobilierul din lemn se poate umfla din cauza excesului de apă. Pentru o preveni o astfel de situație, încearcă să menții o temperatură constantă în cameră, undeva între 15 și 25 de grade Celsius, iar umiditatea aerului să fie la 40-50%.
Nici căldura nu este benefică pentru acest material: plasează mobilierul din lemn la distanță de sursele de căldură din casă.
De asemenea, nu așeza niciodată mobilierul din lemn direct în bătaia soarelui.

Curățarea mobilierului din PAL

Tot un material din care se fabrică mobila este și PAL-ul (placă aglomerată din lemn), care se obține prin presarea unor bucăți de lemn tocate, lipite între ele cu diverși adezivi. Pentru curățarea lui, ține cont de aceleași trucuri ca în cazul mobilierului din lemn:
Folosește o lavetă moale, din bumbac sau microfibră, pentru a curăța mobila fără să o zgârii. Poți face câteva lavete numai bune pentru curățarea mobilei din tricourile vechi și uzate pe care nu le mai porți.
Pentru curățarea suprafețelor din PAL, apelează la produsele din comerț, cum sunt spray-urile special concepute pentru mobilă.
În cazul petelor de cerneală sau a urmelor de cariocă și pix, viteza ta de reacție este extrem de importantă. Pentru ca cerneala să nu pătrundă în lemn, șterge rapid suprafața afectată cu un produs de curățare pe bază de ceară.
Dacă pata de pe mobilier este proaspătă, o altă soluție ar fi un amestec între detergentul de vase și apa călduță. Pentru petele dificil de îndepărtat, dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă. Înmoaie o lavetă în această soluție și curăță suprafața pătată.
Pentru petele de grăsime, poți recurge la un produs de curățare a geamurilor care să nu conțină alcool sau amoniac, pentru că aceste substanțe pot deteriora lemnul.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

Articolul precedentSPORT FLASH
Articolul următorBancul zilei
- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii