17.5 C
Braşov
AcasăNationalPolitica în vremea pandemiei: PSD a depus moțiunea de cenzură

Politica în vremea pandemiei: PSD a depus moțiunea de cenzură

• Pentru a trece, moțiunea are nevoie de 233 de voturi în Parlament
• Documentul depus ieri de PSD este semnat de 205 de parlamentari
Preşedintele interimar al PSD preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a anunţat ieri depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, pe care l-a calificat drept „cel mai dezastruos Guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani”. El a adăugat că Eugen Teodorovici este singurul parlamentar PSD care nu a semnat moţiunea. Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor stabili, luni, într-o şedinţă online, de la ora 19.00, calendarul pentru moţiunea de cenzură.
Pentru a trece moțiunea sunt necesare 233 de voturi. Documentul depus ieri este semnat de 205 parlamentari, însă Ciolacu susține că PSD va negocia cu „toate forțele responsabile” și că „e cazul ca USR să ne demonstreze dacă e la putere sau în opoziţie“.

- Advertisement -

Ciolacu: Eu am depus o moţiune de cenzură şi aştept să fie votată”

„Guvernarea PNL poate fi rezumată la o singură propoziţie – «Guvernul PNL de la pandemie la pande-mită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor». Acesta este şi titlul moţiunii de cenzură”, a declarat Marcel Ciolacu, liderul interimar PSD. El a acuzat Guvernul PNL că şi-a pus „toate neamurile pe funcţii” şi a devalizat bugetul de stat sub paravanul pandemiei. „Mă bazez pe voturile tuturor oamenilor politici responsabili. Eu am depus o moţiune de cenzură şi aştept să fie votată”, a adăugat Ciolacu. În ceea ce priveşte depunerea moţiunii în sesiunea extraordinară a Parlamentului, el a precizat că nu este specialist în Constituţie, dar în schimb a citit regulamentul Camerei şi al Senatului şi nu vede vreo problemă.

Ce se va întâmpla dacă moțiunea trece?

- Advertisement -

Moțiunea de cenzură ar urma să fie votată de parlamentarii PSD, Pro România, ALDE și de o parte dintre parlamentarii independenți și cei ai minorităților naționale. UDMR nu a semnat moțiunea, însă, în ceea ce privește votul, formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu a luat încă o decizie. Conform aritmeticii parlamentare, moțiunea de cenzură ar putea fi adoptată cu peste 240 de voturi. PSD are împreună cu ALDE aproximativ 214 voturi, la care se adaugă cele 23 de voturi de la Pro România, 3 voturi ale parlamentarilor neafiliați și aproximativ 8-9 voturi de la parlamentarii minorităților naționale.
Pentru ca moțiunea să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi. Dacă moțiunea de cenzură este adoptată de Parlament, Guvernul Orban este demis și poate rămâne interimar pentru următoarele 45 de zile. În acest interval, Guvernul nu poate adopta Ordonanțe de Urgență și nici proiecte de lege. Conform Constituției, președintele cheamă partidele parlamentare la consultări și la finalul consultărilor va face o propunere de premier. Acest lucru s-ar putea întâmpla după alegerile locale.
Președintele Klaus Iohannis a declarat recent: „cu certitudine nu vom avea un guvern PSD”. Președintele nu ia în calcul nici măcar varianta ca PSD să intre într-un guvern de uniune națională.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE