23.8 C
Braşov
AcasăNationalElevilor nu li se mai ia temperatura la școală

Elevilor nu li se mai ia temperatura la școală

• Termometrizarea este ineficientă, iar triajul zilnic va fi făcut acasă de către părinți
Nu se va mai măsura temperatura elevilor la intrarea la cursuri, din toamnă, a declarat Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la dezbatertea despre începutul anului școlar organizată de Senat. Acesta a spus că termometrizarea este ineficientă în cazul copiilor și al elevilor care vor merge din 14 septembrie la școală. Garofil a mai anunțat că potrivit studiului de prevalență pentru COVID-19, făcut de Institutul național de Sănătate Publică, „doar 2% din populație are anticorpi pentru această afecțiune, suntem foarte departe de procentul de 60-70% pentru imunizarea în masă”, potrivit oficialului. Triajul epidemiologic prin măsurarea temperaturii la școală nu va mai fi inclus în ghidul cu recomandări de la Ministerul Sănătății, spune secretarul de stat Dragoș Garofil. Acesta spus că metoda nu e eficientă la copii.

Termometrizarea nu e eficientă

„Legat de termometrizare pot să vă spun că am avut o discuție foarte lungă. Termometrizarea, după cum știți în prezent, este recomandată în instituții, în supermarketuri, aduce un plus. Însă în cazul școlilor, cum foarte bine a remarcat domnul rector, faptul că într-un interval extrem de scurt, la începutul orelor se prezintă un număr foarte mare de elevi sau studenți, termometrizarea la elevi, la intrare, în absența acelor termo-scanere din aeroport care cu siguranță nu vor fi indisponibile în cele 17.000 de școli, ar produce colmatarea intrărilor și ceea ce am câștiga prin eventualitatea depistării unor copii febrili, am pierde prin aglomerarea la intrare și imposibilitatea, practic, a unei separări a grupurilor, pe care ne-o dorim. Una din măsurile esențiale din acest ghid este de a separa pe cât posibil grupurile, o clasă reprezintă un grup. Interacțiunea între clase trebuie să fie cât mai mică, astfel încât atunci când apare un caz el să poată fi izolat la nivelul acelei clase. Legat de termometrizare, știm iarăși din practică, copiii fac forme ușoare de boală, majoritatea sunt asimptomatici și atunci termometrizarea în cazul lor nu ar aduce… nu are o sensibilitate mare și este ineficientă. Deci termometrizarea la intrare nu va face parte din ghid”, a spus Garofil.

Autoritățile vor insista pentru ca un triaj să fie făcut de părinți, acasă

„Vom încerca să responsabilizam părinții, în compensație și un triaj zilnic va trebui să fie făcut acasă. Părintele să evalueze starea de sănătate, să termometrizeze copilul, atunci când are febră sau prezintă simptome respiratorii copilul nu trebuie adus la școală. Este o măsură obligatorie, de bun simț, dar pe care, din păcate, știm cu toții că în anii trecuți nu s-a aplicat niciodată și copiii răciți, tușind, cu febră, cu antibiotice, cu tratament erau aduci la școală. În condițiile acestea de pandemie va trebui să înțelegem acest aspect, că nu se pot aduce copiii febrili la școală sau cu simptome respiratorii, trebuie ca întreaga societate să fie responsabilizată. Nu este o misiune pe care să o poată duce Ministerul Educației sau Ministerul Sănătății sau la nivel local, este o misiune pe care o avem cu toții ca societate și trebuie să comunicăm foarte bine în acest sens să fim responsabili de la decidenți la cadre didactice elevii și părinți”, a spus oficialul.

Când va fi publicat ghidul?

Secretarul de stat a mai anunțat că ghidul sanitar pentru școli va fi publicat cel mai probabil în următoarele zile. „La sfârșitul săptămânii, cel târziu începutul săptămânii viitoare ghidul va fi gata. Va fi transpus cel mai probabil într-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Educației, va fi pus în transparență decizională astfel încât orice feedback este binevenit și ne dorim să iasă un document cât mai bun și cât mai eficient”, a mai precizat oficialul.
Scenariul roșu cu închiderea școlilor nu va intra în vigoare automat la depășirea pragului de 3 infectări noi la mia de locuitori într-o localitate, a mai declarat Dragos Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„TeleȘcoala profesorilor”, la tv

La aceeași dezbatere ministrul Educației a anunțat că descentralizarea deciziei la nivelul școlilor, este pregătită de Guvern printr-o ordonanță de urgență care va modifica Legea Educației.
Tot Monica Anisie a spus că formarea profesorilor pentru predarea digitală se face și la televizor, iar „TeleȘcoala profesorilor” va conține cursuri de folosire a platformelor educaționale.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române