16.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovFirma spaniolă care a întârziat lucrările de la Informatică va plăti daune

Firma spaniolă care a întârziat lucrările de la Informatică va plăti daune

• La bugetul municipiului se va întoarce o sumă de peste 700.000 de lei, după ce Primăria Braşov a câştigat procesul intentat firmei spaniole Construcciones Deco SA
• Se adaugă 300.000 de lei, de la firma de asigurări care a refuzat iniţial să plătească garanţia
Municipiul Brașov recuperează peste 1 milion de lei după întârzierile cauzate de un constructor spaniol, la lucrările de reabilitare a Colegiului de Informatică „Grigore Moisil”. La bugetul municipiului se va întoarce o sumă de peste 700.000 de lei, după ce Primăria Braşov a câştigat procesul intentat firmei spaniole Construcciones Deco SA, contractată în 2017 pentru a executa lucrările de reabilitare de la Colegiul de Informatică „Grigore Moisil“ Braşov. La acestea se adaugă alți peste 300.000 de lei, de la firma de asigurări care a refuzat iniţial să pătească garanţia, însă tot instanţa o obligă acum să achite suma, a anunțat viceprimarul Costel Mihai.

- Advertisement -

Lucrările începute de firma spaniolă au fost încheiate de RIAL

Primăria Brașov s-a îndreptat în instanță împotriva constructorului spaniol și împotriva firmei de asigurări, în două procese diferite, după ce a fost nevoită să suporte cheltuielile pentru finalizarea proiectului de reabilitare a clădirilor Colegiului de Informatică „Grigore Moisil”. Iniţial, lucrările au fost finanţate din fonduri elveţiene, prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, însă în condiţiile în care termenul de finalizare a depăşit prevederile contractului cu Confederaţia Elveţiană, din vina constructorului – după cum a conchis instanţa, Municipalitatea a fost obligată să suporte cheltuielile de finalizare a proiectului, de la bugetul local. După finalizarea lucrărilor, de către RIAL SRL- angajată după întreruperea contractului cu compania spaniolă, Primăria Braşov a acţionat în instanţă Construcciones Deco, pentru daune interese în acest caz, având în vedere că nu a putut beneficia integral de finanţarea acordată de Confederaţia elveţiană.

Firma de asigurări care a refuzat garanţia, obligată de instanţă să plătească peste 300.000 de lei

- Advertisement -

Decizia instanţei a venit săptămâna trecută, după cum a precizat viceprimarul Costel Mihai, cel care s-a ocupat de această acţiune. El spune că această acţiune în instanţă era şi o „datorie” morală pe care Municipalitatea o avea faţă de partenerii elveţieni care au pus la dispoziţie finanţarea. „Mă bucur că Municipiul Braşov a obţinut o sentinţă favorabilă, pentru că vorbim despre un proiect în care am avut la dispoziţie o finanare din fonduri elveţiene, de care nu am putut profita pe deplin, din cauza faptului că firma de construcţii care a câştigat licitaţia nu şi-a respectat angajamentele. Am insistat pentru o astfel de acâiune, pentru că bugetul local nu trebuie să suporte incompetenţa altora. Am adus astfel, la bugetul local, suma de 748.462 de lei, pe care Construcciones Decco trebuie să o plătească municipiului Braşov ca daune interese. Pe lângă această sumă, la bugetul local va mai ajunge încă 331.586 de lei, în urma acţiunii în instanţă împotriva firmei de asigurări Asito Kapitak. Iniţial, aceasta a refuzat să plătească garanţia pentru aceste lucrări, însă instanţa ne-a dat câştig de cauză şi aici”, a declarat Costel Mihai, viceprimarul municipiului Braşov.

Constructorul spaniol a fost notificat de 16 ori

Pentru reabilitare Colegiului de Informatică Braşov, Municpalitatea a semnat un contract în 2017, cu Construccions Deco SA, cu termen de execuţie 18 luni. Valoarea contractului semnat îm 2017 a fost de 4,232 milioane lei fără TVA. Doar că firma spaniolă nu a respectat planul de lucrări, lucru constatat în multiple cazuri de-a lungul proiectului. De altfel, aşa cum reiese în acţiunea depusă în instanţă, Primăria Braşov a notificat nu mai puţin de 16 ori constructorul spaniol, cu privire la nerespectarea calendarelor asumate şi la calitatea lucrărilor. Fără a vedea însă şi măsuri ferme din partea constructorului.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina