14.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCâte paturi ATI COVID va avea spitalul modular?

Câte paturi ATI COVID va avea spitalul modular?

• Spitalul modular va avea doar 15 paturi ATI sau 28?
• Deși brașovenilor li s-au promis 28 de noi paturi ATI pentru cazuri COVID, în noul spital modular vor fi doar 14 paturi ATI, a spus ieri Arafat
• Raed Arafat, aflat ieri la Brașov, a dat însă asigurări că imediat după recepția lucrărilor, noul spital modular va fi dotat cu aparatură și echipamente noi din rezerva strategică
• Surse din Județean au lăsat să se înțeleagă că 13 din cele 14 paturi ATI vor fi transferate de fapt din Județean
Spitalul modular de la Braşov va avea, pentru începu, funcţionale, doar jumătate din numărul de 28 de paturi despre care s-a discutat până acum. Pentru prima dată în ultimele luni, această informaţie a apărut în spaţiul public, odată cu sosirea la Braşov a secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interner (MAI), Raed Arafat, care a făcut ieri o vizită pe teren la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, unde a vizitat şantierul secţiei modulare de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI). În prealabil, oficialul guvernamental a avut o întâlnire la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, prefectul judeţului, Cătălin Văsii, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dr. Andrea Neculau, şi inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, Lucian Marciu.

- Advertisement -

Dotarea va fi asigurată din rezerva strategică, spune Arafat

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interner (MAI), Raed Arafat, a dat ieri asigurări că aparatura există, iar după ce vor fi terminate lucrările la spitalul modular, ,, în cel mult două zile“ vor fi trimise echipamentele. „În stocurile noastre există echipamente. Avem ventilatoare, monitoare, injectomate și toate celelalte echipamente de care este nevoie”, a declarat Arafat.
Dotarea viitoarei unităţi modulare de ATI va fi asigurată din rezerva strategică de echipamente, prin intermediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, imediat după ce aceasta va fi gata, susţine preşedintele CJ, Adrian Veştea. „Construcţia secţiei modulare este preconizată să se încheie pe 21 august, astfel că imediat după aceea poate începe instalarea echipamentelor şi aparaturii, iar unitatea poate fi dată în funcţiune chiar la finele acestei luni sau la începutul lunii septembrie. Mă bucur că beneficiem de acest sprijin extraordinar în privinţa dotării cu aparatură a paturilor de terapie intensivă, deoarece ventilatoarele, monitoarele, injectomatele, infuzomatele şi toate celelalte echipamente vitale pentru salvarea vieţii pacienţilor aflaţi în stare gravă, dincolo de faptul că sunt foarte scumpe, sunt aproape imposibil de găsit pe piaţă, în această perioadă dificilă”, a spus preşedintele CJ Adrian Veştea.

Câte paturi noi va avea spitalul modular?

- Advertisement -

Practic, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, contractul prevede că lucrările vor fi gata în 21 august. „Apoi, în funcție de rapiditatea cu care sunt livrate echipamentele și se realizează montarea acestora se va da drumul unității. Eu sper ca acest lucru să se întâmple la finalul acestei luni”, a declarat Veștea.
În timpul discuțiilor de pe șantier, Arafat a declarat că în primă fază, unitatea va funcționa, cel mai probabil, cu 14 paturi de terapie intensivă. „Dacă va crește presiunea în iarnă, numărul de locuri de terapie intensivă poate fi majorat. Această unitate va funcționa, cel mai probabil, până în primăvara anului viitor sau poate chiar până în vară”, a declarat Arafat. Autoritățile locale au lăsat să se înțeleagă că 13 din cele 14 paturile ATI vor fi transferate din Spitalul Județean, fiind tocmai acele paturi în care sunt îngrijiți acum bolvavii COVID în stare gravă.

Personalul medical pentru ATI, o problemă reală

Şeful IGSU a precizat, însă, că este necesară o planificare clară a celor 28 de paturi, în sensul ca unele să fie destinate terapiei intensive, iar altele, terapiei intermediare, fiind nevoie de ambele tipuri de terapii în tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID. Stabilirea cu exactitate a numărului de paturi pentru cele două tipuri de terapii va rămâne în sarcina autorităţilor locale, care vor trebui să găsească inclusiv personalul medical de specialitate şi să stabilească organizarea activităţii din punctul de vedere al gărzilor şi turelor. „În această unitate vor lucra medici anestezişti, ajutaţi de medici din alte specialităţi, care nu vor fi neapărat numai din cadrul Spitalului Judeţean Braşov. Pot fi medici din alte spitale, pot fi detaşaţi, deoarece suntem într-o situaţie excepţională, iar soluţiile nu se pot baza numai pe o singură unitate sanitară. Este normal să ai o colaborare şi cu alte unităţi sanitare, dar factorii de decizie locali vor stabili exact ce personal va lucra acolo, după ce vor discuta şi cu anesteziştii din alte spitale”, a spus Raed Arafat.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina