17.5 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCine dotează spitalul modular COVID din Brașov

Cine dotează spitalul modular COVID din Brașov

• Secretarul de stat în Raed Arafat vine azi la Brașov, pentru a vedea stadiul lucrărilor de la spitalul modular cu paturi de ATI pentru pacienți COVID
• Preşedintrele CJ spune că a obţinut promisiuni că Guvernul va sprijini dotarea acestui spital
Secretarul de stat în Raed Arafat vine azi la Brașov, pentru a vedea stadiul lucrărilor de la spitalul modular cu paturi de ATI, dar și pentru a discuta despre modul concret în care Guvernul ne va sprijini în demersurile administraţiei judeţene, pentru ca spitalul modular să devină funcțional cât mai rapid, a anunțat președintele CJ Brașov, Adrian Veștea.

- Advertisement -

Dotarea unui singur pat ATI costă cam 70.000 de euro

Președintele CJ, Adrian Veştea, spune că a avut discuții la începutul acestei săptămâni, atât cu premierul Ludovic Orban, cât și cu ministrul Sănătății Nelu Tătaru, dar și cu secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, și a primit asigurări că Guvernul va sprijini acest proiect, prin alocarea aparaturii şi echipamentelor necesare pentru cele 28 de paturi de terapie intensivă din cadrul viitorului spital modular. Este vorba despre ventilatoare mecanice, monitoare, infuzomate, injectomate şi toate celelalte aparate fără de care secţia de terapie intensivă nu poate funcţiona, echipamente greu de găsit pe piaţă în această perioadă dificilă de criză sanitară, dar şi extrem de costisitoare. Practic, dotarea unui singur pat de ATI costă 70.000 de euro, astfel că pentru spitalul modular braşovean este nevoie de echipamente în valoare totală de 1.960.000 de euro. „Suntem printre puţinele administraţii publice din România care ne-am asumat demersul de a finanţa şi construi un spital modular de ATI destinat pacienţilor cu forme grave de COVID. Le mulţumim şi pe această cale partenerilor noştri, Fundaţia Hera şi Asociaţia Dăruieşte Viaţă, care ne-au pus la dispoziţie cu titlu gratuit proiectul spitalului modular. Avem încredere că până la sfârşitul lunii vom putea da în funcţiune această secţie de terapie intensivă extrem de necesară pacienţilor care se luptă cu forme grave de boală. Termenul de finalizare a construcţiei este 21 august. De asemenea, sperăm să găsim specialiştii care să lucreze în spitalul modular, ştiut fiind faptul că potrivit normativelor în vigoare, pentru un număr de 20 de paturi de terapie intensivă de nivel de competență extinsă, necesarul de personal specializat este de 18 medici, 60 de asistenţi medicali, 17 infirmiere/îngrijitoare şi 3 brancardieri”, a declarat preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea.

„Din 21 august sperăm să îl putem dota”

- Advertisement -

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, dr. Călin Cobelschi, spune că speră ca după 21 august când, inițial fusese anunțată finalizarea amenajării acestei secții modulare, să înceapă propriu-zis partea de dotare. Ceea ce înseamnă probabil, că va mai dura ceva timp până când secția va fi pusă în funcțiune, pentru pacienții COVID. Ulterior acestei crize sanitare însă, spitalul modular va fi o soluție pentru rezolvarea cazurilor care au nevoie de servicii medicale de ATI. „Acest spital modular reprezintă un mare plus pentru sistemul medical braşovean. El va face ca pe viitor să nu mai avem probleme în privinţa disponibilităţii paturilor ATI la nivelul judeţului Braşov. După ce vom depăşi această criză sanitară, funcţionalitatea spitalului modular va putea fi schimbată, în funcţie de necesităţile noastre. Sperăm ca după 21 august, graţie sprijinului guvernamental, să-l putem dota cu tot ce este necesar, iar din septembrie să-l avem pe deplin funcţional”, afirmă managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, dr. Călin Cobelschi. Reamim că, pe lângă demersurile realizate la guvern pentru dotarea spitalului modular, administraţia judeţeană pregăteşte un proiect pentru accesarea de fonduri europene. Construcţia spitalului modular – ca secţie exterioară cu paturi ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov este finanţată din bugetul Consiliului Judeţean, care a alocat cu această destinaţie.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE