15.2 C
Braşov
AcasăSanatateTe confrunți cu secreții în gât care durează de săptămâni sau luni?

Te confrunți cu secreții în gât care durează de săptămâni sau luni?

Nevoia constantă de a elimina secreții din gât pentru a-ți drege vocea poate fi o consecință a unei viroze respiratorii prelungite sau a excesului de acid gastric din stomac. Dar și a fumatului, atenție! Mucusul din gât poate fi eliminat de cele mai multe ori printr-o tuse auto-provocată, însă există situații când acesta continuă să se acumuleze și să creeze probleme. Dacă te confrunți de ceva timp cu această nevoie de a-ți limpezi gâtul, află mai jos care sunt posibilele cauze și care sunt soluțiile.

- Advertisement -

Sindromul picăturii postnazale după răceală sau gripă

Una dintre cauzele frecvente ale mucusului din gât este viroza respiratorie, care se manifestă în principal prin secreții nazale. Și sinuzita sau gripa pot fi factori ai secrețiilor de la nivelul gâtului. Corpul produce în mod natural acest mucus pentru a combate infecțiile și alergenii, dar și atunci când temperaturile sunt scăzute. Mare parte din aceste secreții acumulate în organism sunt eliminate prin curățarea nasului, dar altele pot rămâne cantonate în gât, deoarece sunt foarte groase sau vâscoase. Acest fenomen poartă numele de sindromul picăturii postnazale. În consecință, simțim frecvent nevoia să tușim puternic ca să scăpăm de aceste secreții în gât. Spray-urile nazale sau de gât, pastilele de supt, inhalațiile și lavajul cu apă salină pot fi de ajutor în eliminarea acestor secreții. Dacă, totuși, nu observi nicio îmbunătățire, discută cu un medic pentru a afla ce alte opțiuni ai.

Secreții în gât cauzate de excesul de acid gastric

- Advertisement -

Refluxul gastric este un factor important predispozant și agravant al sindromului picăturii postnazale. Altfel spus, dacă ai trecut printr-o răceală și ai nenorocul să fii diagnosticat și cu boală de reflux gastroesofagian, riscul să te confrunți cu astfel de secreții în gât, usturimi, iritații și tuse este mai mare. Soluția în acest caz este să urmezi o dietă adecvată și să nu te întinzi pe pat imediat după ce mănânci. Se recomandă luarea ultimei mese a zilei cu minimum 3 ore înainte de culcare – este de preferat să dormi pe partea stângă, cu capul puțin mai ridicat față de trunchi. De asemenea, poți apela la diverse medicamente destinate acestei probleme, dar te sfătuim să ceri sfatul medicului înainte. Evită alimentele acide, precum citricele, roșiile, alimentele condimentate etc., precum și consumul de alcool, băuturi carbogazoase, cafea, mentă, ciocolată, deoarece aceste produse cresc secreția de acid gastric. În privința tratamentelor naturiste pentru refluxul gastric, poți încerca rădăcina de lemn dulce deglicirinizat, care îmbunătățește digestia, tratează ulcerul gastric, esofagian și pirozisul – acea senzație de arsură retrosternală care urcă spre gât. Ceaiul de mușețel calmează iritația esofagului, iar isopul ajută la reducerea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian, pentru că formează un strat subțire de mucus pe membrana esofagului, protejându-l de secreția acidă care urcă din stomac. Renunțarea la fumat este puternic indicată, deoarece fumatul scade presiunea și capacitatea sfincterului esofagian de a funcționa corespunzător.
Alte posibile cauze ale mucusului vâscos în exces din gât pot fi: alergiile alimentare sau sezoniere, infecțiile sinusurilor, tulburările hormonale, aerul prea rece sau prea cald și uscat, stresul cronic, slăbirea tonicității și sensibilității nervoase ca urmare a vârstei înaintate. Dacă te confrunți cu tuse supărătoare și secreții în exces în gât mai mult de câteva săptămâni sau chiar luni și acestea nu se ameliorează chiar dacă faci schimbările menționate mai sus, adresează-te unui medic pentru a afla care este cauza și ce tratament e bine să urmezi pentru a scăpa de probleme.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii