18.6 C
Braşov
AcasăComunicatePoliția Brașov: Nu ezitați să sesizați faptele de violență domestică

Poliția Brașov: Nu ezitați să sesizați faptele de violență domestică

Violența domestică nu se manifestă întotdeauna în cadrul unei relații intime, în spațiul restrâns și privat.
Violența domestică se poate manifesta împotriva copiilor de către părinți sau întreținătorii acestora, cât și asupra persoanelor vârstnice în cadrul familiei.
Conform art.3 din Legea nr.217/2003 (pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, modificată și completată prin Legea nr.174/2018), violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, verbală, sexuală, psihologică, economică, psihologică, economică, socială, spirituală, cibernetică.
Astfel, violența se poate manifesta inclusiv printr-o inacțiune sau omisiune, atunci când o persoană refuză să facă ceva sau să execute o acțiune, sau prin ,,pasivitate” atunci când nu acordă ajutor sau îngrijire unui membru de familie (spre exemplu, privarea de hrană, administrarea necorespunzătoare a medicamentelor, izolarea etc.).
Membrii de familie în sensul legii, sunt:
• ascendenții (părinți, bunici, străbunici, fără limită în grad) și descendenții (copii, nepoți, strănepoți, fără limită în grad), frații și surorile, soții și copiii acestora, precum și persoanele devenite rude prin adopție;
• soțul/soția și/sau fostul soț/fosta soție, frații, părinții și copiii din alte relații ai soțului/soției sau ai fostului soț/fostei soții;
• persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, actuali sau foști parteneri, indiferent dacă aceștia au locuit sau nu cu agresorul, ascendenții și descendenții partenerei/partenerului, precum și frații și surorile acestora;
• tutorele sau altă persoană care exercită în fapt ori în drept drepturile față de persoana copilului;
• reprezentantul legal sau altă persoană care îngrijește persoana cu boală psihică, dizabilitate intelectuală ori handicap fizic, cu excepția celor care îndeplinesc aceste atribuții în exercitarea sarcinilor profesionale.
Victimă este persoana fizică supusă uneia sau mai multor forme de violență, inclusiv copiii martori la conflictele dintre adulți.
Dacă situațiile impun, polițiștii pot emite ordine de protecție provizorii prin care pot fi impuse agresorilor mai multe obligații sau interdicții.

- Advertisement -

REȚINEȚI! Sprijinul poate fi acordat doar atunci când aceste fapte de violență sunt sesizate

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE