16.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovAventuri în Valul 5 Covid: Atenție la când și cum completați formularul...

Aventuri în Valul 5 Covid: Atenție la când și cum completați formularul de intrare în România

l Amenda minimă – 2.000 de lei

- Advertisement -

Tot mai mulți brașoveni (aproximativ 130/zi în ultimele zile) au primit prin poștă amenzi pentru ”necompletarea” formularului digital de intrare în România. Asta deși mulți au făcut toate demersurile necesare pentru a respecta legea la intrarea în țară după un concediu în străinătate. Vaccinați, cu test PCR , cu formularul completat și cu amenda în poștă. Brașovenii care se întorc în țară trebuie să știe că acest formular, care în ultimele 3 săptămâni a generat confuzie și amenzi de minim 2.000 de lei de persoană, trebuie completat cu maxim 24 de ore înainte de intrarea în țară SAU după maxim 24 de ore de la intrarea în țară. Nu este foarte clar însă care este momentul la care autoritățile consideră că brașoveanul a intrat în țară : ora la care a aterizat avionul (dacă se călătorește cu acest mijloc de transport), ora la care pașaportul a fost scanat în vamă sau altă oră ? Pentru că se poate întâmpla ca o cursă aeriană să întârzie din motive tehnice, condiții meteo sau pot să fie cozi la vamă. Astfel încât , probabil că cel mai bine este ca, dacă este posibil, acest formular să fie completat cu maxim 12 ore înainte de preconizata intrare în țară( dacă timpul estimat pentru călătorie permite) și în niciun caz mai devreme de 24 de ore, deoarece chiar dacă aplicația permite înregistrarea documentului, dacă acesta este completat chiar și cu 5 minute înainte de intervalul calculat de 24 de ore pus la dispoziția turistului , amenda va fi trimisă automat către DSP-ul din județul de reședință. Aparent, aplicația electronică este ”legată” de scanarea documentului de identitate ( pașaport sau carte de identitate) în punctul de frontieră, iar dacă formularul este completat în afara ”ferestrei” de 24 de ore de înainte sau după scanarea de la intrarea în țară, amenda este generată în mod automat. DSP Brașov primește lista celor care au ”completat” și cea acelor care nu au completat, iar angajații trebuie să completeze formularele de amendă și să le trimită călătorilor. Lista este generată automat, zilnic, la expirarea celor 24 de ore de la intrarea în țară. Brașoveanca Teodora Voinescu a trecut deja prin această situație : a completat formularul PLF în jurul prânzului , pe 31 decembrie, pentru ea, un prieten și cei 2 copii și toți 4 au aterizat la Otopeni, cu un zbor de la Istambul, pe 1 ianuarie la ora 18. Acum 2 zile, partenerul de excursie a găsit surpriza în cutia poștală : o amenda de 2.000 de lei pentru necompletarea formularului electronic de intrare în România. Care a fost , de fapt, completat în mod corect. Doar că, aparent, a fost introdus în sistemul ”minunat” pus la dispoziție de ”specialiștii” statului român, înainte ca intervalul de 24 de ore de la presupusul moment de intrare în țară să ”înceapă”.
Surse apropiate DSP Brașov susțin că instituția are doar rol de ”scriitor de amenzi venite de la Poliția de Frontieră” și că la nivel local nu se poate face nimic pentru a anula amenzile.
Astfel încât, brașovenii care au primit deja amenzi ar trebui să se organizeze și, cu ajutorul unui avocat, să conteste în instanță amenzile (în cazul în care documentul solicitat de statul român a fost întocmit, dar în afara ”ferestrei” oferite de autorități ). Sau pot să plătească jumătate din amenda primită , în termen de 15 zile de la emiterea acesteia.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii