-5.4 C
Braşov
AcasăSanatateStudiu: Ce boli poate ascunde constipația cronică

Studiu: Ce boli poate ascunde constipația cronică

l Atenție la aceste semne!

Constipația cronică nu este neapărat consecința alimentației dezechilibrate și a lipsei de mișcare. Anumite afecțiuni pot sta la baza acestui simptom neplăcut, mai ales când sunt prezente și alte manifestări, cum ar fi căderea părului, oboseala, tulburările de vedere sau creșterea în greutate.
Sarcina, diverse medicamente (morfină, codeină, blocante ale canalelor de calciu, agenți anticolinergici, antiepileptice, antidepresive, diuretice, antiacide, suplimente cu fier sau calciu, antidiareice etc.), lipsa de mișcare, consumul excesiv de carne, lactate, alcool sau cafea și fumatul sunt factori care contribuie la apariția constipației. Dacă nu faci excese de niciun fel și nu iei medicamente, dar te confrunți cu constipația cronică, este indicat să te adresezi medicului pentru a afla care este cauza.

Constipația cronică poate fi un semn al acestor boli

Hipotiroidism (tiroidă leneșă)
Atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni, metabolismul este semnificativ încetinit, implicit și tranzitul intestinal. În consecință, apare constipația cronică.
La rândul ei, tiroida leneșă poate fi cauzată de o boală autoimună, tulburări hipofizare, radioterapie, deficit de iod, sarcină, cancer, anumite medicamente (litiu), boli congenitale sau chirurgia glandei tiroide.De regulă, simptomele hipotiroidismului apar treptat și lent în timp. Pe lângă constipație, alte semne care pot sugera o tiroidă leneșă sunt:
– Oboseala
– Sensibilitatea crescută la frig
– Pielea uscată
– Creșterea în greutate
– Menstruația neregulată
– Căderea și rărirea părului
– Unghiile casante
– Tulburările de memorie
– Fața umflată
Din fericire, hipotiroidismul poate fi tratat cu succes cu ajutorul unui medicament numit levotiroxină. Dar, mai întâi de toate, mergi la medic pentru a afla dacă asta este cauza simptomelor mai sus amintite!

Diabet zaharat
La fel ca în cazul hipotiroidismului, diabetul presupune scăderea producției unui hormon important, respectiv insulina. Aceasta are rolul de a descompune glucoza din sânge, iar dacă este în cantități reduse, crește nivelul de zahăr. În consecință, sunt afectate terminațiile nervoase care controlează tractul digestiv și, implicit, apare constipația cronică. Este foarte important ca diabetul să fie diagnosticat cât mai devreme posibil, pentru a evita complicațiile. Așadar, fii atent și la alte simptome pe care ți le dă corpul, pe lângă constipație. Dacă le bifezi pe majoritatea, programează o vizită la medic!
Iată ce manifestări apar în diabetul zaharat:
– Sete permanentă
– Urinare frecventă, în special în timpul nopții
– Scădere în greutate
– Vedere în ceață
– Sindromul colonului iritabil
Constipația cronică poate fi și o consecință a bolii intestinale cunoscute sub numele de sindromul colonului iritabil (IBS). Cauza exactă a IBS nu este bine înțeleasă, dar se crede că este rezultatul unei disfuncționalități a axei intestin-creier. Diagnosticul de sindrom de colon iritabil se stabilește prin evaluarea simptomelor. În afară de constipație, alte simptome ale acestei afecțiuni includ:
– Dureri și crampe abdominale
– Balonare
– Flatulență excesivă
– Diaree cu mucus

Anxietate
Atunci când ești anxios, corpul intră în starea „luptă sau fugi”, ceea ce înseamnă că sistemul nervos parasimpatic devine inactiv, iar procesul de digestie este brusc oprit. Pe termen lung, tulburarea de anxietate generalizată afectează digestia.
Alte simptome ale anxietății sunt:
– Îngrijorarea excesivă
– Stările de neliniște
– Insomnia
– Nervozitatea
– Dificultățile de concentrare

Depresie
Există mai multe motive pentru care depresia poate duce la constipația cronică. De exemplu, persoanele deprimate tind să aibă o alimentație dezechilibrată, cu produse bogate în zahăr sau grăsimi, sau să mănânce foarte puțin. De asemenea, lipsa de mișcare, fumatul, consumul de alcool pot contribui la îngreunarea procesului de digestie.
Medicamentele specifice și consilierea psihologică sunt esențiale pentru combaterea episoadelor depresive.
Alte simptome ale depresiei pot fi:
– Sentimentul de deznădejde, lipsă de valoare sau disperare
– Gândurile de sinucidere
– Izbucniri de furie
– Pierderea interesului pentru activitățile plăcute
– Probleme de concentrare
– Oboseală
– Apetit redus
Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome, ia în considerare să apelezi la ajutorul unui psihoterapeut. Odată rezolvată depresia, cu siguranță și digestia se va îmbunătăți.
Alte boli care se pot manifesta prin constipație cronică
– Tumori cerebrale
– Hipercalcemie (exces de calciu)
– Scleroza multiplă
– Boala Parkinson
– Ocluzie intestinală
– Cancer colorectal
– Leziuni ale măduvei spinării
– Accident vascular cerebral

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE